Babišovi příznivci nerozumí pojmu většina - je to chyba vzdělávání?

Už vícekrát jsem se setkal s tím, že Babišův příznivec tvrdil, že Babiše volila většina občanů / voličů, že má podporu většiny občanů / voličů atp. Tak si tedy vysvětleme, co je to vlastně většina.

Podle portálu ČSÚ https://www.volby.cz získalo hnutí ANO v parlamentních volbách v roce 2017 celkem 1 500 113 platných hlasů. Bylo by ode mě jistě hloupé tvrdit, že všichni tito lidé postrádají elementární chápání základních pojmů. Přesto, nepochopení pojmu "většina" jsem už slyšel od tolika Babišových příznivců, že to stojí za článek.

Nejprve, co to vlastně většina je. Ve smyslu zákona o volbách je třeba většinu chápat jako víc, než polovinu z nějakého počtu. Ostatně, tento princip platí i obecně. Výjimky z tohoto pojetí snad být mohou, ale nikoliv ve smyslu diskutované věci, tedy nemá význam se jimi zabývat.

Dle uvedeného portálu bylo v době voleb v seznamu 8 374 501 voličů. Tedy jeden a půl milionu z toho počtu je docela výrazná menšina. Dobrá, někdo řekne, že nevoliči se nepočítají. Platných hlasů ze všech odevzdaných bylo 5 060 745. ANO z tohoto počtu získalo téměř 30%, což stále není žádná většina. Pak je tu nějaký princip přerozdělování hlasů, na jehož základě získalo ANO 78 mandátů z 200. Stále to tedy není většina, se kterou by mohlo hnutí ANO vládnout samo a tedy ostatní přehlasovávat.

Z uvedeného je patrné, že ANO má v parlamentu víc křesel, než odpovídá prostým výsledkům voleb, ale ani tak nemá většinu. Tím spíše ne podporu většiny lidí. S ohledem na to, jakým způsobem Babiš polarizuje společnost, bych si troufal tvrdit, že většina lidí Babiše naopak nechce. Pokud přijmeme polarizaci jako zásadní téma, pak tu máme cca 5 milionů mínus 1,5 milionu, tedy potenciálně 3,5 milionu lidí, kteří šli volit a kteří volili kohokoliv jiného, než ANO. Pak je tu velké množství lidí, kteří volit nešli, tedy nemůžeme rozhodnout, zda je jim to jedno, nebo si nemohli vybrat vůbec nikoho (ani ti druzí Babiše nechtějí, ale zároveň nechtějí ani nikoho dalšího z těch, kteří byli v nabídce).

Z uvedených čísel a souvislostí pak plyne závěr, jehož pravděpodobnost dle mého názoru hraničí s jistotou: většina aktivních voličů Babiše nechce a Babiš vládne s menšinovou podporou proti vůli této většiny.

----

Dodatek plynoucí z diskuze pod článkem. Z čísla 5 060 745 (platných hlasů) začíná většina až u čísla 2 530 373. Protože 1,5 milionu je o celý milion méně než většina, nemohl Babiš získat většinu z platných hlasů. Získal pouze nejvíce hlasů ve srovnání s ostatními, toť vše. Toto "nejvíce" však není v žádném myslitelném případě většina - čísla jsou jasná.

----

Dodatek 2: https://www.stem.cz/popularita-stranickych-osobnosti-v-cervnu-2019/ - z výzkumu plyne, že Babiš nemá podporu většiny voličů.

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 5.8.2019 18:11 | karma článku: 41,42 | přečteno: 6853x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69