Tour du Dopage?

Tak nám skončila Tour, paní Müllerová, povzdychl by si dobrý voják Švejk a složil noviny. Žádné nadšení, žádný obdiv. Kde je ten starý závod, který bavil všude, kde se lidé zajímali o cyklistiku, kde je úcta ke sportovcům, kteří celý den šlapou do pedálů a perou se o žlutý trikot?

AP

Letošní Tour de France byla plná zvratů a emocí, spočítejme si jen pády a nečekané vítěze etap. Opět se však objevil ďábel všeho sportu, doping, který výrazně ovlivnil výsledky a průběh cyklistického svátku. Dva favorité, dánský cyklista Rasmussen a Kazach Vinokurov, byli vyloučeni ze závodu, který nakonec vyhrál Španěl Contador. Pro francouzské pořadatele je to další zářez na dlouhém výčtu ostud, opět se jasně ukazuje, že moderní cyklistika má k ideálům sportovního fair play hodně daleko. Média jednoznačně preferují senzace, proto se jeví jedna dopingová aféra jako znak celkové strategie jezdců, přesto je naivní si myslet, že je vše v pořádku.

Když roku 1967 zemřel anglický Tom Simpson na zástavu srdce při Tour de France, nalezli vyšetřovatelé stopy amfetaminů a alkoholu v jeho krvi. Od této chvíle se začaly provádět drogové zkoušky a z Tour se pomalu, ale jistě stávala výkladní skříň dopingových "úspěchů". Jistě, jedna vlaštovka jaro nedělá, ale vlaštovek je v poslední době mezi cyklisty relativně dost, jejich dopingové aféry očerňují mezinárodní cyklistické soutěže a dělají ze sportovních diváků blbce. Jaké bylo moje rozhořčení, když můj favorit Floyd na loňském Tour dopoval, si dokážete představit. Má potom cenu sledovat etapu, když je pravděpodobné, že alespoň jeden člen pelotonu je nabušen medikamenty? Myslím si, že mnoho lidí mi dá za pravdu, když řeknu, že Tour je nyní fraškou, komerčním produktem a bojištěm mezi konzervativci a podvodníky.

"Oni ještě pořád jedou, to je strašný," zvolal můj kolega z redakce, když opět pustil televizi a tam se stále míhali cyklisté. Podíval jsem se na obrazovku a v duchu utřel slzu od oka. Ať je tam dopingu kolik chce, Tour vždy přiláká pozornost - je to špatně, ale i dobře zároveň. Tak zase za rok?

Vsadím se, že se budeme zase dívat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Hlaváček | pondělí 30.7.2007 8:00 | karma článku: 9,35 | přečteno: 951x