Mediální scéna je příliš malá

Vzhledem k tomu, že se o česká tištěná média a zpravodajství obecně zajímám, nemůžu přehlédnout věc pro čtenáře, ale i novináře nemilou - vzhledem k nepočetnosti obyvatelstva naší země, nedostatečné znalosti cizích jazyků mezi čtenářstvem (vysvětlím níže) a juvenilním stavu většiny žurnalistického osazenstva se stále plácáme na malém rybníčku.

Mladou frontu dnes čte nejvíce čtenářů v zemi (hned po Blesku).

Ukázkou může být už jen rozložení českého trhu. Nechci polemizovat nad tím, jak moc je ten a ten list nezávislý, ale poukážu na fakt, že například MF DNES a Lidové noviny, tj. pokud nepočítáme Blesk, Sport a Superspy, první nejčtenější a třetí nejčtenější deníky vlastní stejná firma (MAFRA), tedy zahraniční kapitál. Chudší, plně české Právo se "vydává" samo, prostřednictvím firmy Borgis.

Často se mluví o nezávislém tisku - pokud bych se už měl pouštět do debaty, poukážu na fakt, že se Právu obecně nedůvěřuje (poslední průzkumy jej však v důvěryhodnosti řadí na druhé místo), i když je plně české. Některé deníky mají sklon k bulvarizaci (zkuste si ale říct slovo "bulvár" před redaktorem MF DNES), vidět to mohlo být na kauze úmrtí skladatele Svobody. Je to vina komerce, kdy se řadí zájem ekonomický nad ten žurnalistický a paradoxně to vidíme právě na zahraničně vlastněných denících. Kdo pozorně sledoval četnost reportáží o této kauze, nestačil se divit. Je jasné, že Blesk a jemu podobné deníky automaticky referovaly natolik obsáhle a nechutně, že snad i otrlý čtenář bulváru raději přelistoval na oblíbenou rubriku Smějeme se s dívkou Blesku, ale seriózní české deníky? Mně osobně to přišlo velice nevkusné. Stejně jako referování o vítězích Vyvolených a Superstar. Proč? Seriózní deník má referovat o dění v republice, klást dotazy politikům, informovat o novinkách, psaním o zpěvácích a lidech ve vile se hrubě profanuje.

Český trh je malý. Noviny podle průzkumů čte maximálně tři milióny čtenářů (můj odhad poté, co jsem viděl statistiky). Pro tak malý počet obyvatel máme k dispozici MF DNES, Lidové noviny, Právo a Hospodářské noviny. Nevím, zda je malá či velká konkurence, ale v porovnání se západními státy je to žalostně málo. Trh je přesycený, přesto by potřeboval oživit. Sám čtu MF DNES nejčastěji, je mi nejbližší. Vadí mi ale stále patrnější bulvár, líbí se mi naopak investigativní žurnalistika, kde jednoznačně Mladá fronta vede nad ostatními deníky. Přesto je to pořád v porovnání se zahraničím takové nedomrlé, kdo si kdy přečetl Newsweek (což moc Čechů nedělá, zvládají angličtinu mluvou, ale číst je vždy těžší), ví, že česká investigativní žurnalistika má stále co dohánět. Právo je chudé a přitom má největší potenciál nezávislosti, MF DNES je bohatá, ale připadá mi, že je to velká loď, co se stále kymácí. Je to lepší než malá stabilní plachetnice? Pro mě zatím ano.

Přesto bych uvítal nějaké další nové deníky. Klidně i nezávislé levicové a pravicové. Média se mohou klonit na jednu nebo druhou stranu, jen kdyby měla odvahu. Bohužel ji MF DNES ani Lidové noviny nemají. Proč se ale nadává na Právo a ne na ty, které se neumí profilovat?

* Informace o čtenosti tisku čerpám z výsledků Mediaprojektu. 

Autor: Radek Hlaváček | pátek 20.7.2007 15:03 | karma článku: 12,40 | přečteno: 1119x