Liberecký trapas a (Ne)zmar v Intertotu

Český fotbal se už částečně otřepal z korupčních kauz a špatných výkonů národní reprezentace a tu přišlo léto, kdy se má rozhodnout o tom, kam český fotbal za uplynulý rok došel. Dokáže se letos postavit evropským celkům tak, jako se dokázala například Sparta, která uhrávala pravidelně relativně ucházející výsledky v rámci Ligy mistrů? Dostane se Slavia konečně do miliónové soutěže? Liberec možná naznačil, že to opět nebude slavné...

Zklamání Liberce je ostrou ranou pro český fotbal.SK Slovan Liberec

Když se před rokem opět Slavia nedostala do Ligy mistrů a s Tottenhamem prohrála boj o další setrvání v Poháru UEFA, zdálo se, že prokletí českého fotbalu pokračuje. Ačkoliv fandím Spartě, i její selhání v druhé nejvyšší evropské soutěži, převážně pak s belgickým Zulte Waregemem beru jako trapas českého fotbalu. Po senzačním postupu přes silný skotský tým Hearts se opět rudá síla zastavila těsně za našimi hranicemi. A výkon středočechů a severočechů beru jen jako malou ozdobu na malinkém rybníčku českých úspěchů v zahraničí.

Letos se měl Liberec představit v Poháru Intertoto, který je určen pro týmy z horní poloviny tabulky, které nedosáhly ani na Pohár UEFA, ani na Ligu mistrů. Mnoho lidí se smálo, protože Liberec vypadal mezi všemi těmi východoevropskými týmy jako jasný favorit. Dlouhá cesta do Kazachstánu pro výhru však skončila jednogólovou plichtou a to asi našince ukolébalo. Překvapení se změnilo v šok - pětatřicátá minuta prvního poločasu odvetného zápasu doma v Liberci a Kazaši už vedli po opravdu hezkých gólech a chybách defenzívy 2:0. Skončila další kapitola české účasti v zahraničí. Trapně a ostudně.

Další jsou na pořadí předkola vyšších soutěží. Pohár UEFA může překvapit Mladá Boleslav a Jablonec, Ligu mistrů pak pražská "S" - vícemistři z větrné hůrky a letenští vítězové Poháru ČMFS a I. Gambrinus ligy. Čekáme však opravdu něco převratného? Podle mého názoru je už jen postup do základních skupin těchto soutěží snem, který se splní jen málokomu. Dál už ale ani krok. Pestrý souboj mezi MFK Žilinou a Slavií je jen další ozdobou. Symbolem vstupu českého fotbalu na evropskou scénu rozhodně ne.

Snad alespoň ta Sparta se dostane daleko. Na Letné nemají totiž narozdíl od sešívaných tak často slzy u oka a nervy z úspěchu.

Autor: Radek Hlaváček | čtvrtek 19.7.2007 14:11 | karma článku: 13,48 | přečteno: 2028x