České švejkovství aneb máme rádi Krejčíře

Již dva roky trvá divadlo s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Po celou tu dobu se naprosto otevřeně pohybuje v zahraničí a jediné, na co se česká strana vzmůže, je občasné zmražení převodu peněz a vydávání zatykačů. Snaha je, ale výsledky se stále nedostavují.

Lump nebo hrdina, všichni jedna rodina. Alespoň podle části občanů.MAFRA

Když jsem tehdy 19. června 2005 cestoval autobusem a pročítal si nejnovější vydání MF DNES, nemohl jsem věřit vlastním očím. Policie, chovající se jako neškodný hmyz nechala utéct podnikatele, který byl obviněn z přípravy vraždy, podvodů a jiných trestných činů. Tehdejší vláda mohla být šťastná, že Radovan Krejčíř podle tisku "utekl", protože selhání dosahovalo takových rozměrů, že se dalo mluvit i o "poklidném odchodu". Česká republika toho dne získala svého Al Caponeho - jedni ho obdivují za povedený útěk, jiní mu spílají do zločinců.

Ať už byl Krejčířův útěk sebepozoruhodnější (když přihlédneme k jeho finančním možnostem, tak už se tak úžasný nejeví), jde primárně o útěk před spravedlností. Ta by měla platit pro všechny - od politika po posledního dělníka. Fascinuje mě typická česká oblíbenost ve švejkovinách - a Krejčíř jakoby byl důkazem. Jestliže část národa haní Čunka za jeho korupční kauzu (ve které mu mimochodem nebyla prokázána vina, přesto by měl však odejít) a zároveň vyzdvihuje Krejčířův útěk, měla by se zamyslet nad tím, zda není pro společnost stejně nebezpečná finanční kriminalita jako korupční kauzy. A zde opravdu nehraje roli fakt, že Čunek je vládní činitel a Krejčíř jen jedním z černých jezdců české ekonomiky. Kde končí Krejčířova odvaha postavit se čelem neoblíbenému státnímu kolosu a kde začíná jeho zbabělost a neakceptovatelné opovrhování soudy?

Krejčíře nyní čeká další úkol - odvrátit těžký míč české justice ve formě žádosti o vydání podnikatele z Jihoafrické republiky do Prahy. Vsadím svoje boty na to, že se to opět nepovede. Je otázkou, nakolik je to záshluha Krejčířovy schopnosti ze všeho vybruslit, nebo tam hraje roli zkorumpovatelnost.

V každém případě držím palce české vládě, aby konečně přestala ztrapňovat Českou republiku v očích zahraničí. Je příznačné, že příznivci rudých barev okamžitě po utvoření vlády Mirka Topolánka začali předpovídat novou vlnu tunelování a "modrý" teror. Za čí vlády se však Krejčíř dopustil svých zločinů a hlavně legendárního útěku, o tom se už mlčí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Hlaváček | pátek 29.6.2007 22:14 | karma článku: 11,52 | přečteno: 1354x