Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První známý Čech v Americe

Augustin Heřman též Augustine Herrman Bohemiensis *1605 Mšeno - + 11.11.1686 Maryland. Český kapitán, obchodník, kartograf, diplomat a korzár v holandkých službách a nejvýznamnější český vystěhovalec v USA.                      

Byl synem husitského faráře Abrahama Heřmana z kostela sv. Jana. V dětství po bitvě na Bílé hoře jeho rodina husitského vyznání emigrovala před náboženským pronásledováním do Německa a potom do Holandska. Tam se také uchýlili i další čeští exulanti. Tady bylo Augustinovi dáno vzdělání v zeměměřičství, kartografii a jazycích. Mluvil plynně česky, holandsky, španělsky, francouzsky, německy, anglicky a latinsky. Po studiích si našel práci u Holandské obchodní Západoindické společnosti v Amsterdamu. Roku 1633 se spoluúčastnil odkupu pozemků od indiánů (nyní Philadelphia). Později byl opět vyslán do Ameriky, jako zástupce a jednatel obchodní společnosti Pietera Gabryho, aby založil obchodní stanici ve Virginii. Roku 1644 se trvale usadil ve státě New York (tehdy Nové Holandsko). S pomocí společnosti Gabry & Sons založil obchod s kožešinami a tabákem a také zavedl pěstování indigovníku. Pro tento účel si Heřman od Gabryho vypůjčil peníze. Stal se tak průkopníkem zámořského obchodu a největším exportérem kožešin a tabáku do Evropy. Heřman dosáhl vysokého společenského a ekonomického postavení, vlastnil tři nemovitosti. V roce 1647 guvernér kolonie Peter Stuyvesant jmenoval Augustina Heřmana do Nejvyšší správní rady, známé také jako Rada devíti.

Augustin byl zároveň aktivní jako korzár s požehnáním guvernéra Stuyvesanta a kapitán fregaty LA GRACE v Karibiku a Atlantiku. Napadal a zajímal lodě z nepřátelských kolonii, pirátské rovnou potápěl. Nejvíc se proslavil zajetím dvou španělských barků u Guatemaly (bark byl větší a rychlejší než obratnější fregata). V roce 1649 jako člen Rady devíti podal stížnost do Amsterdamu na guvernérovu přílišnou tvrdost ve správě kolonie. Roku 1651zemřel Heřmanův společník a věřitel Gabry a o splacení dluhu se přihlásil jeho syn. To hrálo do karet Stuyvesantovi a intrikami Augustina dostal do finanční krize. Přes obtíže a krátké  Heřman svůj dluh splatil.                                                                               

10.2.1651 se oženil s Jannetje Marií Varleth, dcerou holandských osadníků. Augustin byl díky svým jazykovým znalostem a diplomatickým schopnostem často pověřován jednáním s okolními koloniemi. Byl vyslán do anglického Bostonu, neboť hrozila válka s Angličany. Tam se Heřmanovi podařilo osvětlit nedorozumění a zažehnat válku, k tomu navíc otevřel cesty vzájemného obchodu.

Mapa A.Heřman

Roku 1659 byl vyslán do anglického Marylandu na jednání s Philipem Calvertem, guvernérem Baltimoru, o hranicích mezi holandskou a anglickou kolonií. Philip s nadšením uvítal Augustinův návrh průzkumu a zmapování sporného hraničního území. Mapu Marylandu a Virginie dokončil po deseti letech přesného průzkumu a zakreslování. Mapa zachycovala stav z roku 1670. Tato mapa byla kvalitně zpracována a ve své době neměla obdoby. Heřman na ní také vytvořil svůj autoportrét s nápisem Augustine Herrman Bohemian. Mapa byla používána až do 19.století. Její přesnost obdivoval i první prezident USA George Washington. Tím se Heřman zapsal do historie jako precizní kartograf. Originál mapy je uchován v Britském muzeu v Londýně a kopie jsou také v John Carter Brown knihovně v Providence, na Rhode Island. Někdy v této době zemřela jeho žena Jannetje.

Za kvalitní práci na mapě byl Heřmanovi udělen titul lord a pozemky o rozloze asi dvacet čtyři tisíc akrů tj. přibližně deset tisíc hektarů v Marylandu a částečně v Delaware. Toto území pojmenoval Bohemia Manor - České panství. Tam si postavil dům a další objekty(školy). Dnes je možné dům i školy navštívit ve městě Chesapeake City, Maryland. A pro zajímavost. Jméno města je zlidovělé z původního Czechspeak City. Dále pojmenoval i řeky protékající panstvím – „Big Bohemia River“ a „Little Bohemia River“. Část svého panství pojmenoval "Little Bohemie" či "Three Bohemia Sisters"(Malá Čechie či Tři české sestry).

Augustin se podruhé oženil s Mary Catherine Wardovou z Marylandu, která mu ztrpčovala život, s dětmi si nerozuměla a postupně je vypudila.

Augustin Heřman byl dále aktivní jako diplomat a vyjednávač se sousedními koloniemi a indiány. Jeho snem bylo založit na svých rozsáhlých pozemcích město, ale to se mu nikdy nepodařilo. Také navrhl průplav mezi Delaware Bay a Chesapeake Bay, který byl však zbudován až v 19. století. Že Augustýn Heřman byl svědomitým a váženým občanem státu Maryland  dokazuje umístění jeho obrazu, který dodnes zdobí západní stěnu sněmovny státu Maryland v Annapolis. Tato státní sněmovna je nejstarší a stále používaná státní poslanecká sněmovna v USA.

Nikdy nezapomněl na svůj český původ, ke kterému se vždy hrdě hlásil. Jako uznávaný bohatý a respektovaný člověk zemřel v rodinném kruhu ve svém Českém domě v Marylandu roku 1686. Na náhrobek si dal vytesat: „Augustine Heřmen, Bohemian, the first Founder and Seator  of  Bohemea Manner.“(Augustín Heřman, Čech, první zakladatel a osadník na českém panství).                                

Z prvního manželství měl 5 dětí: Efraim Jiří (1652 – 1689), Kašpar (1656 – 1697), Anna Markéta (1658 - ?), Juditu (1660 - ?) a Francina (1662 - ?). V druhém měl děti tři, ale žádné se nedožilo dospělého věku. Jeho potomci náleželi vždy k předním rodinám. Heřmanův rod záhy vymřel po meči, ale po ženské linii se táhne až do dneška. Díky úsilí občana Mšena dr. Miloslava Rechcígla bylo nalezeno třicet dva zákonodárců a senátorů USA, přímých potomků Augustina Heřmana.              

A.Heřman

 

 

 

Autor: Jaroslav Hiřman | pondělí 27.6.2016 13:34 | karma článku: 20,63 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Jaroslav Hiřman

Děda

Jsme pod takovým tlakem různých zdrojů informací - média, propaganda, reklama, kolegové atd., že velice často zapomeneme na základní zdroje, které nás zformovaly a ovlivnily. Na rodinu a přátele.

1.6.2017 v 11:10 | Karma: 20,18 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Kavárna

Kavárna (francouzsky aj. café) je společenské místo podobné restauraci, kde se podávají teplé i studené nápoje, ale především káva a jiný doplňující sortiment zboží jak například sladké zákusky (dorty) ke kávě, slané sendviče

17.11.2016 v 12:11 | Karma: 16,62 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Hiřman

Ellis Island: vstupní brána do Ameriky I.

Všichni přišli snít svůj americký sen, všichni chtěli lepší život. A všichni museli projít legendárním Ellis Islandem – imigrační vstupní branou do Spojených států.

31.7.2016 v 11:05 | Karma: 16,23 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Ellis Island: vstupní brána do Ameriky II.

Imigrační mašinérii na Ellisově ostrově se za dobu její existence dostalo mnoha přezdívek. Výstižným pojmenováním je třeba „Vstupní brána do USA“, případně „Vstupní brána ke svobodě“.

31.7.2016 v 10:00 | Karma: 15,65 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Rodina bez uvozovek

„Jirko a Honzíku, máte všechno do školy? Věci na tělocvik, úkoly, klíče a penál? Anežko, obouváš si botičky obráceně. Které nožička je levá? A Jirko, vyzvedneš Honzíka z družiny, půjdete za Anežkou do školky a počkáte na tátu.“

15.7.2016 v 8:40 | Karma: 20,97 | Přečteno: 814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 455x
Nejsem politik a ani ekonom. Zajímám se o historii, genealogii a život. Jsem si vědom, že nejsem zrovna spisovatel, ale těžko se tady budu vyjadřovat pomocí technických výkresů.

Seznam rubrik