Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Louis Pregler - Čech u Little Bighornu

Bitva u Little Bighornu 25.6.1876 byla již nesčetněkrát zpracována v publicistice, literatuře, filmu, na divadle i v televizi.

Informace o bitvě vycházejí z oficiálních armádních hlášení, z výpovědí těch příslušníků 7. jízdního pluku, kteří sloužili v eskadronách mimo Custerův oddíl a kteří bitvu přežili, a z líčení bitvy od indiánských bojovníků. Nové poznatky přinesl architektonický průzkum bojiště v roce 1983. Mezi zapomenutá svědectví patří vzpomínky českého vystěhovalce Louise Preglera, který na bojiště dorazil s armádními jednotkami dva dny po bitvě. Jeho vyprávění bylo otištěno v krajanském kalendáři Amerikán v roce 1881.

Louis(Alois) Pregler se narodil 27.10.1854 a se svými rodiči Tomášem a Marií se někdy kolem roku 1860 vystěhoval z Čech do Chicaga. V létě roku 1872 vstoupil dobrovolně do americké armády. Po výcviku byl přidělen k 5. pěšímu pluku, s nímž se již 1873-1874 zúčastnil tažení pod velením generála Milese na indiánská území. Popisuje život Indiánů i drobné potyčky s nimi. V srpnu 1875 musel poprvé „střílet do živého terče“. Jeho jednotka měla tehdy pět mrtvých a šest zraněných a z obklíčení je vysvobodil až příjezd dvou eskadron 6. pluku. Pregler se zúčastnil pronásledování Indiánů v Texasu, při kterém osvobodili čtyři děvčata z rodin německých osadníků.

Koncem roku 1875 se stal písařem a jako člen doprovodu generála Cooka procestoval Colorado, Arizonu a Nové Mexiko a po návratu do Kansasu se v březnu 1876 oženil. V květnu poslal manželku Marii Luisu Lucand z Fort Leaveworth do Chicaga ke svým rodičům a 2.6.1876 jeho pluk, zařazený do vojenské skupiny generála Milese, vyrazil z pevnost na tažení proti indiánům. U Rossebud Creek se setkali s vojskem generála Terryho, které je přivítalo s jásotem „a jistě žádný z těch klobouky mávajících mužů nenadál, že za týden bude mrtvolou“.

Custerem vedený 7. jízdní pluk vyrazil první a v jeho stopách 5. a 7. pěší pluk. 26.června večer obdrželi zprávu, že je před nimi velké množství Indiánů a že mají spěchat Custerovi na pomoc. Po celonočním pochodu se ráno setkali s indiánskými zvědy, kteří jim sdělili, že jsou vzdáleni 30 mil od bojiště a že Custer byl s celým svým mužstvem pobit. V horkém počasí tuto vzdálenost urazili a večer dorazili na bojiště. Své zážitky popsal Pregler velice obsáhle a naturalisticky. Mluví o rozsekaných a svlečených mrtvolách s výjimkou Custera, kterého měli Indiáni v úctě. Dále vzpomíná na pohřbívání mrtvých včetně dvou Custerových bratrů a jeho švagra. Custera a důstojníky pohřbili po indiánském způsobu, zašité v kůži a pověšené na stromech. Preglerův pluk potom vykonal u hrobů slavnostní přehlídku a vzdali padlým čest.

Vojáci 5. pěšího pluku se utábořili u řeky a setkali se zde s přeživšími příslušníky 7. kavalérie, kteří patřili k odloučenému oddílu. Ti jim popsali průběh bitvy zhruba známých skutečností. Snad s jednou podrobností. Indiáni chtěli umožnit Custerovi, aby ujel z obklíčení, ale „ten se obětoval, napřed zastřelil svého koně a postřílel mnoho indiánů“.

V první polovině září byl Pregler se 16 dalšími muž a se „zvědem Buffalo Billem“ poslán na průzkum, dorazili až ke kanadským hranicím a po střetu s menší skupinou Indiánů se vrátili v pořádku na základnu. Při dalších srážkách byl lehce zraněn do ucha. Koncem listopadu byl Pregler ještě s dalším vojákem jako „známí lovci“ vybráni na lov bizonů. Skutečně jich mnoho postříleli, ale střetli se při tom i s dvěma Indiány, z nichž jednoho zabili. Pregler si na památku vzal „jeho skalp s kouskem ucha, jeho opasek, pochvu na nůž a bizoní houni“. Mužstvo si pochutnalo a Pregler „po tomto činu nabyl větší úcty a vážnosti mezi druhy“.

V prosinci absolvoval výcvik telegrafování s praporky ve dne a světly v noci. Začátkem roku 1877 při dalším tažení absolvoval několik menších šarvátek s Indiány. 15.června nabídl generál Miles propuštění dobrovolníku Perglerovi, který už nemá dlouho sloužiti a který pojede sám se zprávou do Camp Cantonment. Pregler ujel v kuse 111 mil, koně úplně zničil, ale sám obdržel propouštěcí listiny a 10. července byl opět doma v Chicagu.

Další životní osudy Louise Preglera přesně neznám. Vím, že měl celkem asi devět dětí (pět se jich dožilo dospělosti). Sám umírá už 4.dubna 1896 a je pohřben na Rosehill Cemetery and Mausoleum v Chicago, Cook Country.

 

Preglerův rodinný náhrobek(stránky hřbitova)

 

Autor: Jaroslav Hiřman | středa 29.6.2016 22:00 | karma článku: 17,88 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Jaroslav Hiřman

Děda

Jsme pod takovým tlakem různých zdrojů informací - média, propaganda, reklama, kolegové atd., že velice často zapomeneme na základní zdroje, které nás zformovaly a ovlivnily. Na rodinu a přátele.

1.6.2017 v 11:10 | Karma: 20,18 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Kavárna

Kavárna (francouzsky aj. café) je společenské místo podobné restauraci, kde se podávají teplé i studené nápoje, ale především káva a jiný doplňující sortiment zboží jak například sladké zákusky (dorty) ke kávě, slané sendviče

17.11.2016 v 12:11 | Karma: 16,62 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Hiřman

Ellis Island: vstupní brána do Ameriky I.

Všichni přišli snít svůj americký sen, všichni chtěli lepší život. A všichni museli projít legendárním Ellis Islandem – imigrační vstupní branou do Spojených států.

31.7.2016 v 11:05 | Karma: 16,23 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Ellis Island: vstupní brána do Ameriky II.

Imigrační mašinérii na Ellisově ostrově se za dobu její existence dostalo mnoha přezdívek. Výstižným pojmenováním je třeba „Vstupní brána do USA“, případně „Vstupní brána ke svobodě“.

31.7.2016 v 10:00 | Karma: 15,65 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Rodina bez uvozovek

„Jirko a Honzíku, máte všechno do školy? Věci na tělocvik, úkoly, klíče a penál? Anežko, obouváš si botičky obráceně. Které nožička je levá? A Jirko, vyzvedneš Honzíka z družiny, půjdete za Anežkou do školky a počkáte na tátu.“

15.7.2016 v 8:40 | Karma: 20,97 | Přečteno: 814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 455x
Nejsem politik a ani ekonom. Zajímám se o historii, genealogii a život. Jsem si vědom, že nejsem zrovna spisovatel, ale těžko se tady budu vyjadřovat pomocí technických výkresů.

Seznam rubrik