Kavárna

Kavárna (francouzsky aj. café) je společenské místo podobné restauraci, kde se podávají teplé i studené nápoje, ale především káva a jiný doplňující sortiment zboží jak například sladké zákusky (dorty) ke kávě, slané sendviče

 či (zřídka) i plnohodnotná jídla. Tolik Wikipedie.

Znám různé podniky tohoto typu. Od miniaturních kavárniček pro šest hostů po velké typu Slávie nebo Louvre. Úmyslně mezi kavárny zahrnuji i současné řetězce Costa Coffe nebo Starbucks. Není to můj šálek kávy, ale existují a pro mnoho lidí vyhovující.

Většina z nich má něco do sebe a jsou něčím specifické. Slávie nebo Louvre mají historii a atmosféru, jiné větší klid a intimitu. Mám rád podniky, které nabídnou něco víc. Důležitý pro mě je denní tisk, decentní a znalá obsluha, někde nahřívané šálky. Rád si také vypiji kávu společně s několika kočkami (čtyřnohými) a nebo si dám domácí štrúdl. Dobrá káva a její výběr je samozřejmostí.

Rád pozoruji návštěvníky. Jsou různí a jsou tam z mnoha důvodů. Milenecká schůzka, obchodní jednání, setkání po letech, pravidelná káva skupiny kamarádek, práce v klidu na magisterské práci a nebo na článku do novin a také jenom příjemné posezení v klidu s vypnutým telefonem.

Studenti středních škol, vysokoškoláci, babičky a dědové s vnoučaty, obchodní zástupci, kamarádi a kamarádky, spisovatelé, novináři, mladí i starší, tencí i tlustí, bílý i tmavší. Mluví česky, slovensky, anglicky a nebo i vietnamsky. Obsluha je výborná, dobrá a nebo horší. Zase bílá nebo žlutá, s vousy nebo bez nich, s jednou kérkou a nebo potetovanou rukou. Někde Vás velmi kvalitně obslouží slepá dívka nebo bývalý vězeň. V jedné malé kavárničce v centru obsluhoval vysoký vymakaný černoch, Studentky středních škol v okolí se staly závislé na kofeinu.

Jsem z Prahy a proto se vyskytuji hlavně v pražských podnicích. A jsem na to hrdý. Děkuji všem, kdo o této instituci píše a dělá jí reklamu. Bohužel, není možné jí ze strany nás návštěvníků jakkoliv honorovat. Ale to už zařídí někdo jiný.

Mimochodem, dnes máme k obědu kachnu se zelím. A k tomu se kávu vyměním za jiný, tentokrát zlatavý mok.

Přeji všem krásný den.

Autor: Jaroslav Hiřman | čtvrtek 17.11.2016 12:11 | karma článku: 16,62 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Jaroslav Hiřman

Děda

1.6.2017 v 11:10 | Karma: 20,18

Jaroslav Hiřman

Rodina bez uvozovek

15.7.2016 v 8:40 | Karma: 20,97