Umřel komunista

Neznal jsem ho. Znal jsem ho jenom tak, jak mi ho někdo jiný ukázal. Případně, jak se ukázal sám při legendárním projevu – který jel celý spatra. A to neumí každý. Zvlášť když nesmíte nic říct.

Společnost v nové době dospěla do bodu, kdy třicet let po pádu jedné ideologie, se několik lidí potřebuje s touto ideologií konečně vypořádat. Ne jednou provždy. To se nikdy nestane. A věřte, snaží se o to pouze několik lidí – všichni ostatní je komparz, jako obvykle.

Netřeba tu pokládat otázku, proč až teď? Čas má tu moc, že dokáže ne zrcadlo nastavit, jak si Češi rádi opakují z jednoho filmu, ale čas ho zakřivuje jako zrcadlo v bludišti na Petříně. Můžete pak jeho odraz vidět z každé strany jinak. Třeba vás i ten obraz pobaví a lze jeho směšnost ukázat i někomu jinému – aby se taky pobavil, nebo aby se s vámi smál. To není to samé.

Čas zakryl, co zakryto mělo být – čas očistil Ty, kteří být očištěni neměli. Čas ukázal své největší kouzlo, jaké umí – změnil se.

Umřel komunista. Lidé začali jeho smrt komentovat. Někteří proto, že se do teď komentovat báli. Čas je ještě nezakřivil, až do dneška. Teď bude všechno jinak.

Od zvířat se lišíme mnoha způsoby. Třeba soucitem, třeba střízlivým uvažováním nad situací, třeba tím, že některé situace dokážeme hodnotit ne podle instinktu.

Přirozeně, historie píše dějiny, ale historii píšou lidé. A lidé někdy zapomínají, že se od zvířat mohou lišit. Vážím si těch, kteří o věcech kolem nás dokázali psát před třiceti, dvaceti, deseti lety – a psali o tom pořád stejně. Těm, co píšou teď, nemám co říct a ani mě nebaví sledovat jejich obrazy jimi psaných dějin. Jimi AŽ teď psaných dějin.

Umřel komunista – neznal jsem ho. Věděl jsem to, co mi ukázal někdo jiný. On sám mi ukázal, že ve svůj pohled směřování společnosti věřil i dál, přestože věděl, že za svoji "víru" bude souzen a většinou společnosti osočován. Bude osočován těmi, kteří na to měli právo. Lidmi, co najednou mohli mluvit, a jsou to ti, kteří se posledních třicet nepotřebovali skrývat a mluví pořád stejně. Ale věděl, že bude osočován i těmi, kteří svoji "víru" změní. Lidi, co zahájí okamžitou konverzi.

A zahájí ji proto, aby nebyli souzeni a většinou společnosti osočováni. Těmi, co mají na to právo, ale i těmi, kteří své názory změní rychleji než oni.

Umřel komunista. Umřela určitá část dějin. Umřela proto, aby se její záznam přepsal. Přepsal zas a znova.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Hewlit | úterý 14.7.2020 22:15 | karma článku: 41,18 | přečteno: 9609x