Silvestrovská tramvaj 2019

Řidiči MHD přirozeně mají Vážené klienty v hluboké úctě. Jak by si jenom někdo mohl myslet něco jiného? Jinak by to ani vzájemně nefungovalo.

Ale zase z druhé strany, doba přeje tomu, že mnozí lidé kolem nás jsou skvělé publikum a snem každého vtipálka – a tím nemyslím jenom Vážené klienty.

Pokud něco správně podáte, jsou lidé schopni věřit čemukoli. Třeba tomu, že jste se při narození patnáct minut jmenoval Jana, poněvadž při porodu v nočních hodinách vypadl proud a namísto mezi nohy mi sáhli do podpaždí.

Nebo to, že moje máma se jmenuje křestním jménem Andrey(j) a že to dneska nemá lehký.

Vrcholem důvěřivosti byla rozmluva s čerstvým kolegou o tom, proč někdy tramvaj o něco málo přejede svým čelem staniční sloupek. Dejte tomu trochu vážnosti a bude Vám věřit, že jste proti únavě na trati školeni tím, že umíte mezi zastávkami spát – akorát se občas o něco později vzbudíte, a tak tedy přejedete.

Pozor tlačítko dveří a vřelá objetí.

 

Ale abyste si nemysleli, oni ne všichni řidiči mají pokaždé svůj den – jako třeba kolega, který se bavil s jiným o střídání linky 6 (Palmovka-Kubánské náměstí), a jelikož se mu myšlenky trochu pomotaly, nakonec řidiči povídá.

"Linka 6 je dobrá. To máš dobrý, že začínáš na začátku a končíš na konci!"

Na to se dá říct jediné – rád mu věřím.

Nicméně na to dle slovníku jednoho z tramvajáků existuje i jiné slovní spojení – a to, že se to "věci lepší na lepšejší".

Nicméně i cestující mnohdy perlí – jako starší důchodkyně, která se řidiče v zastávce Výstaviště ptala: "Jestli jede k nám?"

"A kdepak to je?" tázal se slušný řidič.

Důchodkyně se otočila na pána s holí a vyštěkne:

"Dědku, kde bydlíme?!"

Pán je na tón zvyklý a s klidem odvětí: "Já nevím, my jsme se přestěhovali!"

Samozřejmě si dokážeme dělat i legraci mezi sebou. Oni tramvajáci jsou stejně veselé kopy. A jsme i genderově vyvážení. Není nic zajímavějšího, když se kolega baví s novou kolegyní, hezky se na ní usmívá a dělá oči a vy k němu přijdete, chytíte ho rychle za ruku, na tvář vlepíte pusu a řeknete: "Večer přijď brzy domů!"

"Tak já radši už půjdu!" řekla kolegyně zmatenému kolegovi a odešla.

I revizoři jsou kapitola sama o sobě. Asi to znáte. Ovšem ne tak jako my. K nám se chodí zapsat, aby potvrdili svoji návštěvu na tramvaji. Nic víc je nepřekvapí, když jim namísto výkazu dáte Lítačku a otráveně řeknete, že máte zaplaceno.

"Ještě že tak," řekl revizor, když mi zkontroloval Lítačku. "Dneska už dva platili," dodal udivenému davu ve voze.

A bylo.

Pamatujete na film Indiana Jones a Poslední křížová výprava a scénu při vzletu vzducholodě – musel si na ni vzpomenout kolega, jemuž do tramvaje "nastoupila" jednotka rychlého nasazení s jasnou vidinou lovu. Byla to perfektní práce a hledaný v řadách cestujících se nestačil ani vzpamatovat. Když ho odváděli v poutech za zády, jakási paní se řidiče zeptala, co dotyčný provedl.

"Neměl jízdenku," odpověděl řidič.

V následující zastávce si mnozí Vážení klienti cestování rozmysleli a tramvaj opustili.

+++

Dovolte, abych Vám na konci tohoto roku popřál do toho dalšího jenom to lepší z tohoto světa. A poprosil Vás, abyste si pamatovali, že i když mezi řidiči a cestujícími může (ale nemusí) panovat určitá nevraživost, pořád jsme všichni dohromady v tramvajovém voze, ostatně jako všude, kde jsme spolu, na jedné lodi. Netřeba hned vrtat do paluby díry.

Mějte se fajn a na cestách se na Vás těší tramvaj s prasátkem a mnohé další prostředky.

Šťastné cestovní prasátko

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Hewlit | úterý 31.12.2019 15:30 | karma článku: 39,42 | přečteno: 4402x