Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci si zvyšují platy – právem

Omlouvám se, nějak mi uletěl název článku, a já jsem zapomněl přidat ještě jedno slovo, takže nakonec zní – právem silnějšího. Stejně je to divný (no, dobře, není), ale jak jde o peníze, už jim šrotuje na sto procent a nestačí se předhánět s návrhy a pracovní nasazení připomíná úl v čase jara.

A co víc, jak tak sleduju debatu o zvyšování poslaneckého platu, koukám, že se svou trochou do mlýna přicházejí i lidé, u kterých bych to dle jejich přesvědčení nečekal, jako třeba u pana Zavadila, jenž se nám kdysi nedávno prezentoval jako člověk z lidu, avšak poté co byl po divadle typu One man show s názvem Stávka (sakra nic nejede, ale děláme to pro vás, lidi) protlačený do sněmovny, se z něho stal důchodce myslící na spokojené stáří a finanční klid domova, co hoří jako výbuch atomovky.

Pokud chcete vidět skutečné pohrdání občany, sledujte debaty o platech  a náhradách poslanců a senátorů – zvracet se vám bude chtít, a možná si při utírání žaludečních šťáv ze rtů řeknete, jak jste tohle (vy a my) mohli dopustit?

Není to zase tak složité. Politika je svinstvo, virus podivného organismu, který má ten dar, že dokáže sebelepší úmysly převrátit naruby a udělá z vás hyenu, co slídí a slídí, a navíc vy sami se tak cítit nebudete, naopak budete mít pocit, jak jste na tom dobře a ostatní pod vámi jen hloupě žvaní.

Znal jsem před lety jednoho muže, tak trochu politika. Říkám tak trochu, přestože politikem byl, nicméně v naší zemi má slovo politik už úplně jiný význam, než jaký je ve skutečnosti, a je spíš nadávkou či ukázáním správného dění věcí. Tenhle muž se dostal hodně vysoko, hodně, sice ne do nejvyšších pater, ale pracoval a pracoval a postupoval, a pořád měl ideály, že by to šlo dělat dobře a jinak, avšak jak se dostával výš a výš, zjišťoval, že se věci mají jinak a už to kolem něj začalo bzučet, tím myslím, že začaly bzučet pilné včelky, co místo medu nosily penízky a z nadějného politika (nadějném v lidském morálním měřítku) z něj dělali vlastního nadějného polita (nadějného v rámci lobování a malém oťukávání, kam by byl ochoten dojít).

Tahle pohádka neměla šťastný konec. Šťastný v našem pohledu. Z politika se nestal čestný politik, který by všem ukázal. Politiku opustil a věnoval se úplně jiné činnosti. Hádám, že si pusu od toho slizu, kterým se chvilku musel brodit, vyplachoval hodně dlouho.

Dneska se zase politici nedokáží dohodnout na svých platech. Tohle je málo, tohle je ještě míň, a jen málokdo se vyjádří ve smyslu, že tahle debata je s ohledem na občany nevkusná a všichni politici by se měli stydět – poněvadž si hodlají zvýšit plat o sumu, která je pro některé občany celou výplatou.

Já bych nic neměl proti tomu, kdyby politici byli placeni královsky. Tedy za podmínky, že by skutečně pracovali, zvelebovali zemi, byli spravedliví, a tím si své peníze zasloužili. Ale už sami tušíte, jak tohle čtete, že je to něco jako sci-fi. Politika je svinstvo a vždycky bude, sliz a marast, na něž nemá každý žaludek – a pokud někdo má, nevím, jestli je pořád člověkem, a spojení "být politikem" není skrytý výraz pro mutaci.

Platy si poslanci zvýší. Proč by ne? Je před vánoci, a kdo ví, co bude příští rok? Jen není od věci se zeptat, zdali neexistuje jakási klauzule na to, že pokud by se poslanci nedohodli do konce roku, plat by se jim zvýšil automaticky, a daleko víc než je současný nejvyšší požadavek. Ani bych se nedivil, kdyby takový existoval a rok se nenápadně přelil do jejich daleko větší finanční jistoty.

Jdu zvracet.

Autor: Pavel Hewlit | čtvrtek 27.11.2014 13:15 | karma článku: 42,11 | přečteno: 4465x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Každá nová Vláda to má těžší a je pan premiér další pan Václav Klaus?

Otázka na začátek. Co má každá nová Vláda těžší než ta předchozí? Je to jenom jedna jediná věc, jelikož ty ostatní jsou stejné, a když ne, tak alespoň podobné.

27.8.2022 v 19:35 | Karma: 31,06 | Přečteno: 597x | Ostatní

Pavel Hewlit

Chce Putin destabilizaci Evropy?

Už se to zase mele, a ne že ne, a už sami vnímáte, jak lidé a státy mění svoje názory na válku, a spíš než otázky morální nastupují otázky pragmatické, co a jak může být.

26.8.2022 v 11:24 | Karma: 31,79 | Přečteno: 697x | Ostatní

Pavel Hewlit

Zdá se taky feťákům o lepší budoucnosti?

Ke spolupráci s drogově závislými jsem se dostal ještě před vojnou a bylo to kvůli filmové adaptaci povídek Nicka Cave, k nimž jsem měl psát scénář.

22.8.2022 v 19:02 | Karma: 21,37 | Přečteno: 396x | Ostatní

Pavel Hewlit

Slyšte, slyšte obludnou kauzu člověka přivřeného do dveří

Poslední měsíce mi lidé, co mi nerozumí, psali, abych psal výhradně jenom o tramvajích, a třebaže mi to již posledních čtrnáct dnů nepíší, protože moje psaní „o ničem“ mělo úspěch, rád jim vyhovím.

18.8.2022 v 13:03 | Karma: 28,09 | Přečteno: 763x | Poezie a próza

Pavel Hewlit

Jestli bude líp, záleží jenom na nás

Čím častěji vidím reprízy politických divadelních představení, tím paradoxně víc a víc ve mně sílí potřeba říkat lidem kolem sebe, jak málo stačí na změnu.

16.8.2022 v 22:47 | Karma: 20,34 | Přečteno: 514x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik