Paníslečny - Duben 1991 (Olga)

Už je po revoluci a Olga má dítě. První. Je trochu rozčarovaná z prvních let po revoluci. Taky z manželství. Jsou to období změn. Změna je jediná jistota. 

Edita před lety - https://hewlit.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759620

 

S tím dítětem nevím. Ano, je to moje dcera a mám ji ráda, ale prostě nevím. Některý věci přijdou v nevhodnou dobu, a to v tak nevhodnou, že o její nevhodnosti se přesvědčíte až později – a přesto brzy. Máma chtěla, aby se jmenovala Nataša nebo Tatiana, já však odmítla. Doba v devadesátým rozhodně nebyla tím nejvhodnějším obdobím pro ruský jména. Proto dostala obyčejný, Věra, a máma se mnou skoro měsíc nemluvila. Ani že se stala babičkou s ní nepohnulo. Nestala se jí poprvé. Bratr byl rychlejší. Ačkoli uznávám, že jeho dítě mu naznačilo nevhodnost doby na změnu daleko důraznějším způsobem – narodilo se šestnáctého listopadu osmdesát devět. Slavil dlouho a s vystřízlivěním přišla nečekaná změna s novými začátky, které ho za několik měsíců připravily o práci na fakultě. Tedy na krátko, ale přece. Na krátké mezidobí, než se současní členové strany stanou bývalými členy komunistické strany a prstem ukážou na ty, co ještě změnu nestihli nebo nestačili zvednout prst jako první.

Tenhle hnus opravdu nemusím a z bráchy mi bylo blbě. Nějakou dobu jsme spolu nemluvili. Já čestná ženská a mám za bráchu někoho, kdo má žaludek druhý podrážet a nebojí se to dělat ze strachu o něco, nýbrž pro prostý zisk.

Možná že když mi bylo tak blbě seznámila jsem s Janem. Jiný vysvětlení nemám, proč bych se dala dohromady s někým, kdo je ve svý podstatě vlastně gauner – a co si budeme povídat, je dost podobný bráchovi. Jenže mě zblbnul a já se zblnout nechala. Dokonce jsem dost polevila z vlastního dobývání.

Něco mě na něm lákalo. Já vím, že láska, nebo to, co se za ní považuje, má co dočinění s chemií, a tady taky ta chemie fungovala dokonale. Vzrušoval mě a sama jsem mu vlastní dobývání odpustila, nebo ho u něj nepřipustila. Už jsem nebyla malá holka, která si svým způsobem hraje na princeznu na hrášku. Ne že bych byla děvka, jak se o mně ve škole tradovalo, i tak jsem měla zažito a byla vyškolená.

+++

Mám Věru a Jana. Věra ke mně natahuje buclaté ručičky a já ji kojím a pak nechám odříhnout. Má některé moje rysy, ale je víc podobná Janovi. Možná mýmu tátovi. Nos rozhodně po mně nemá. Přesto mám pocit, jako by proti mně zvedala hlavu víc než je zdrávo a ukazovala mi malé nosní dírky. Snad mi neukazuje svoji nespokojenost?

Za to já ji Janovi ukazuju dost často. Nová doba rychle ukázala, kdo jak dlouho vydrží s dechem a komu slova jenom tak neodpadla od pusy. Tu tam jsou silácký řečičky a ovoce z rychlý sklizně se rychle zkazilo a ukázalo nahnilou chuť. Co víc říct? Jan ani nedokáže nést porážku jako chlap – tedy ne chlap, jímž se mi na začátku prezentoval. Jmenuje se Jan, ale klidně mu můžu říkat třeba brácho nebo Lukáši. Avšak určitě ne Jeronýme.

Mám Věru na rameni a plenu připravenou na dávku z žaludku. Jan si taky dává záležet – a to nemá plenu. Padá z něj jedna dávka hnusu za druhou. Sliby okamžitě ve své finální podstatě vyvracené nepřejícností ostatních lidí, ostatně jako osudu samotného. Chvílemi mi připadalo, že se po pokoji prochází Franz Kafka, posléze zase Schopenhauer. Ani jeden nevydržel natolik dlouho, aby stačil zplodit převratnou myšlenku vedoucí k pozitivnímu výsledku.

Věra ublinkla směs jablečného pyré a džusu, ze zbytku do několika hodin vytvoří páchnoucí směs v plenách. Jan pokračuje v obviňování společnosti, jakožto viníka jeho neúspěchu. Svoje kázání ukončuje větou, že s podlými lidmi kolem sebe nejde svobodnou demokracii dělat. Poopravila bych ho, že podlí lidé ji skutečně neudělají. Uložím Věru do postýlky a koukám na cukající údy a otírám od pusinky sliny.

Některé věci jsou pryč a nevrátí se. Jejich kouzlo zmizelo se společným časem, jehož hodnota nepatřila k trvalým s ohledem na okolnostech. Přesto si musím občas položit otázku: Kde teď je a co dělá můj soudruh?

 

(Kdo je soudruh, Jeroným, jsem vynechal - nemusím spoilerovat)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Hewlit | sobota 21.11.2020 11:26 | karma článku: 10,63 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53

Aktualizujeme Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

  • Počet článků 942
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik