Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude Elsa lesba?

V dnešní době velkých starostí není marné tyhle velké starosti vyměnit za jiné, menší, podružné, a vyčistit si tak hlavu a chvíli ji lámat jiným směrem. Hlava tak neztratí rovnováhu. Když je pořád na jednu stranu, snadněji blbne.
Královna Elsa - Království Arendelle

Co si budeme povídat, jako společnost děláme pro skupiny menšin mnohé – vesměs to pozitivní. Někdo to bere jako ústupek, jiný zase jako vyrovnání se standardu. Je jen na Vás, kam patříte. Mluvím teď o menšině s jinou orientací, než je orientace heterosexuální. Už dříve jsme měli různé kluby, v jednom z nich jsem se kdysi před mnoha lety ocitl i já, byť nejsem homosexuál, a hrál pro kamaráda nového milence, aby se ten starý naštval (pak se usmířili), už dříve se mluvilo o toleranci a vyrovnání se většině, pak přišly uzákoněné partnerské svazky a nyní se rokuje o dalších krocích, kterým je třeba možnost adopce potomka párem stejného pohlaví.

A jedeme dál. Někomu se to může zdát jako nevkusné, nebo spíš nepřirozené, mění se i kultura, nebo řekněme její vnitřní formy. Mluvím teď o pohádkách. Holanďani již před dvěma lety vypustili do světa pohádku, v níž se princ zamiloval do prince, a právem tak vzbudili po světě ohlas. Ne vždy pozitivní. Ostatně já pohádku nečetl, takže nevím, jak to s tím princem bylo, jestli třeba náhodou k volbě nedošlo až po seznámení se se všemi princeznami, podle hesla: Lepší nežli dívčí záda, holý zadek kamaráda. První vlaštovka již však byla na světě. Ale byla sama a brzy chcípla.

Každý, kdo je na pohádky, na velké pohádky, ví, že trend již po desetiletí určuje firma Disney, ten Disney, který je od Holandska až za mořem. A léta nic. Sice byl takový malý humbuk s rádoby homosexuálem ve filmu Kráska a zvíře, ale šlo spíše o reklamu nežli o skutečný krok do neznáma.

Hodně se změnilo po filmu Frozen – Ledové království. Jen pro přesnost. Dvě ségry, jedna umí čarovat, hodně sněhu, legrační sněhulák, hitovka Let It Go, bla bla bla a všechno to dohromady vydělalo přes miliardu dolarů.

Nejsem jediný, jak jsem pochopil z diskuzí, kdo si všiml, že královna Elsa vykazuje znaky, které jako by se přímo nehodily na model typické princezny a poté královny. Kdo to viděl, musel si všimnout, jak se třeba koukala po všech těch chlapech kolem. Pravda, je to královna, ale ten pohled nebyl o tom vůdci, jako spíš o tom pohrdání. A k ségře taky nebyla kdovíjak chladná. Ne že by se schylovalo k incestu, to by Disney překvapil i mě, ale jak jí odrazovala od těch chlapů (byť dramaturgicky v dobrém kvůli ukvapeným závěrům ohledně partnerství), a Kristoffa nakonec vzala na milost, ačkoli taky z něj radostí šipky do sněhu neskákala.

A ještě považte ta písnička: "Ráda sněhuláky stavíš". Jako by autoři jasně něco naznačovali. Kdysi něco dělala, a už se jí nechce. Asi pochopila, jak špatné to pro ni je a jak se jí to už nelíbí. Zaměňte slovo sněhulák za jiné, a máte jasno. Ona už stavět nechce.

(O písničce Let It Go netřeba mluvit, kdo slyšel původní text, má jasno.)

Jak jsem podotkl v úvodu, rád si čistím hlavu od starostí starostmi jinými, a jak jsem vyrozuměl nejsem zdaleka sám. A jak se najednou najde víc lidí s jinými starostmi, snadno se objeví i něco dalšího – ano, petice.

Na petice je vždycky správný čas. Podívejte se dneska kolem sebe, kolik se jich vyrojilo společně s předvolebními sliby a balónky. Takže slovo dalo po světě slovo a je tu i ta naše. Já vás na ni odkazovat nebudu, to není smyslem tohoto blogu, ale už jsem ji podepsal. Jsem citlivka – zatímco něco je mi jedno, když si však představím chudinku animovanou Elsu, samu samotinkou, jak sedí na trůně, chladné ruce v klíně, který bude taky brzo chladný, derou se mi do očí slzy.

Navíc jsem navrhl, aby se nová přítelkyně jmenovala třeba princezna Kristýna. Kristýna a Elsa – Elsa a Kristýna, to je mazlivý už na vyslovení.

No uvidíme. Start se zatím se povedl a tvůrci na příští rok ohlásili pokračovaní pohádkového hitu. Jestli dají na petici se tak ukáže až časem. Ale sami víte, jak to s peticemi chodí.

PS: Než si začnete myslet, že jsem úplně zešílel, podívejte se na po titulkovou scénu Ledového království. Sněžný obr, Elsy sluha, tam v jednoduchém gestu změní svoji identitu. Disney jako by právě kousl do jablka s názvem transsexualita. Je otázkou, zdali to jablko před tím nepatřilo Sněhurce.

Autor: Pavel Hewlit | středa 26.9.2018 20:53 | karma článku: 17,46 | přečteno: 2858x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 942
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik