Zběsilý hon v rytmu tachykardie

Vraždící medvěd, který tak docela není medvěd, se prohání v lesích a hledá novou kořist. Pusťte se do čtení thrilleru, než Šelma znovu zaútočí.

Theo Cray je profesorem biologie z Austinu a tenhle výlet měl být jen příjemným zpestřením nudné práce u počítače. Když se u něj uprostřed noci v motelovém pokoji objeví po zuby ozbrojení policisté, svůj pohled na okolní malebnou krajinu velmi rychle přehodnotí. Policie Thea podezřívá z vraždy jeho bývalé studentky, velmi záhy však případ uzavře jako náhodné napadení medvědem. Theo si ale není úplně jistý, cosi mu napovídá, že tento čin byl velmi lidský, nastražený jako přírodní nehoda. A pachatel se rozhodně s jednou obětí nespokojí, možná nebyla Juniper ani jeho první.

Profesor Theo je zvyklý za zdánlivě nahodilými fakty a stovkami možných řešení vidět vždy určitý vzorec, řadu souvislostí. Jelikož jeho teorii o sériovém vrahovi ale policie ani v nejmenším nevěří, pustí se nenápadný vědec do zběsilého pátrání sám. Jestli je možné, aby si někdo spletl člověka s medvědem, kolik nevinných vlastně Zabiják rozdrásal a jak to všechno Theo dá dohromady, to už prozradí svižný thriller Šelma.

Autor Andrew Mayne se mimo psaní živí jako salonní kouzelník. I ve své nové knize dokazuje, že se to nejlepší naučil od samotného Davida Copperfielda. Využívá velmi přesvědčivých triků, jimiž odvede čtenářovu pozornost, a pak ho plnou silou vrhne do ještě většího nebezpečí.

S chutí se necháte chytit do osidel příběhu, který se zprvu zdá zapletený jako smrtící pavučina největšího z pavouků. Jak postupně rozplétáte jednotlivé nitky, aby se složily v celý obraz, občas zapomenete dýchat a zjišťujete, že srdce uhání jako splašené. Mayne navíc zasadil Šelmu, vycházející v nakladatelství Kalibr, do velmi lákavého prostředí vědy na vysoké úrovni. Věda a různé logické poznatky o přírodě, i jednání živočichů a rostlin, je tak vlastně dalším hrdinou, díky němuž s ještě větší chutí utíkáme k velkému rozuzlení.

Sympatický a velmi věrohodný hlavní hrdina, hromada vražd, spousta zajímavé vědy a k tomu jeden nevypočitatelný zabiják. To vše se snoubí v thrilleru Šelma, jenž by si neměli nechat ujít všichni fanoušci pořádného hutného vyšetřování a překotných honů na podvratné živly.

 

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 1.11.2018 16:01 | karma článku: 6,06 | přečteno: 249x