Zahrádka rozzáří i nejmenší balkon

Pro čerstvé rajče nebo bylinky do polévky nemusíte jen do obchodu. Zkuste se inspirovat krásně vyvedenou knihou Vyvýšené záhony na balkoně a vypěstujte si na malém prostoru vlastní bohatou úrodu.

Jsme národ chatařů, chalupářů, ale také zapálených zahrádkářů. A většina z nás někdy zatoužila vypěstovat si vlastní ovoce, zeleninu nebo čerstvé byliny. Pokud nemáte šanci vyjet o víkendu na chatu nebo chalupu, a ani nemáte ve svém sousedství žádnou komunitní zahradu, otevřete novou knihu Vyvýšené záhony na balkoně.

Rakouská autorka a fotografka Lisa-Maria Trauerová si na svém poměrně malém balkoně vytvořila soukromou džungli uprostřed města a pěstuje více než padesát druhů zeleniny i ovoce. A s její pomocí si můžete podobné království udělat taky. I když zrovna nemáte balkon, stejně úspěšně můžete pěstovat na parapetu nebo v malém aspoň za oknem.

Kniha je krásně vyvedena, návody doplňují desítky barevných fotografií, z nichž lákavě vystupují křehké mrkvičky, lahodná rajčata i sladké jahody. Naučíte se v ní, jak si vyvýšené záhonky vymyslet a vyrobit, ale především, čím je osadit a jak se o rostliny starat. Autorka představuje druhy vhodné pro různá stanoviště a povětrnostní podmínky, nezapomíná na výběr správné zeminy, hnojiv, ani náročnost na pěstování.

Nemusíte se ale omezovat pouze na koupené sazenice, s Lisou-Marií si můžete rostlinky také vypiplat z vlastních semínek nebo řízků. Velmi přínosné jsou rovněž jakési „medailonky“ nejrůznějších zástupců zeleninové, ovocné a bylinkové říše, a také tipy, které rostliny se k sobě navzájem hodí a můžete je beze strachu ubytovat v jednom truhlíku.

Vyvýšené záhony na balkoně jsou hravým průvodcem pro všechny vášnivé zahrádkáře, kteří touží po vlastní kousku úrodné půdy a nelíčené radosti z doma vypěstované cibule, salátu, papriky, sladkého hrášku. Potěší všechny, kteří chtějí oživit svůj smutný panelákový balkon nebo využít parapetu na oknech na jižní stranu. Trauerová dokáže, že báječnou zeleninu i ovoce můžete jednoduše a úspěšně pěstovat i v srdci velkoměsta.

 

Autor: Helena Herynková | neděle 12.2.2023 21:06 | karma článku: 3,86 | přečteno: 106x