Za úsměv jediný prosím

Tragédie. Nespokojenost. Hrůza. Zmar. Smrt. Hanba. Slova na denním pořádku. Ale opravdu už nejsou jiná? 

Denně nás média bombardují hordou špatných zpráv, tragédiemi doma i ve světě. Zástupy raněných a mrtvých defilují na televizních obrazovkách, neschopní politici plácají nesmysly ze stránek novin. Průměrně empatický člověk má chuť denně několikrát plakat nad hrůzami světa. K tomu navíc zřejmě přichází doba, kdy opět budeme mít chuť zvednout se z hospod, vyjít do ulic a veřejně projevit svou nespokojenost. Což je dobře, protože k čemu jinému by nám ta dlouholetá svoboda byla.

Rozhodně jsem pro to, abychom projevovali svůj názor, bouřili se proti bezpráví a stavěli se na stranu slabších. Máme-li možnost, pomozme někomu potřebnému. Jen bych ráda, třeba jen jednou za den, viděla cokoliv pozitivního, neřkuli dokonce veselého. Nějakou zprávu, že na světě ještě existuje někdo, komu se ten den něco povedlo. Proto snažně prosím za jediný úsměv denně…

Rozhlédněte se ve svém okolí a vykouzlete na něčí tváři jeden vřelý a opravdový úsměv denně. Zvonivě rozesmějte batole po tisící opakovaným vtipem. Obejměte kamaráda jen proto, že se vám chce a máte radost, že jste ho potkali. Vyslechněte stesky svých nejbližších, i když jim jinak vůbec nemůžete pomoci. Zamyslete se při nákupu a pořiďte maličkost, která potěší vašeho partnera. Uvařte někomu něco dobrého. Nechte přítele vyhrát v kartách jen kvůli tomu, abyste si pak užili jeho šťastného výrazu. Anebo třeba pochvalte neznámého na zastávce tramvaje, že mu to dneska sluší.

Možná si o vás chvíli všichni budou myslet, že jste blázen a přemýšlet, na čem to, proboha jedete. Ale na takové nehleďte, jen doufejte, spolu se mnou, že úsměv, který pošlete do světa, se k vám zase vrátí.

Myslím, že v době, kdy se podle zpráv zdá, že zhusta vítězí zmar a smrt, můžeme mimo boje a celodenního brblání nad nespravedlností světa dělat ještě něco. Darovat lásku, nebát se ji projevovat a připomenout tak těm kolem, že ještě existují hezké věci v životě lidském. Věci, které jsou velmi často úplně zadarmo.

Autor: Helena Herynková | pátek 20.11.2015 8:38 | karma článku: 7,59 | přečteno: 177x