Využijte minulosti, abyste vylepšili budoucnost

Starý muž, jenž přežil holocaust a stvořil hračkářské impérium pro radost všech dětí. Jaké skrývá tajemství? Hračkář, strhující román z překvapivě nového zdroje...

Arkadij Kulakov se dostal do koncentračního tábora v Osvětimi jako vězeň s růžovým trojúhelníkem. Byl začleněn do zvláštního oddílu, a tak denně dohlížel na smrt mnoha lidí. Když jednou náhodou ukázal, že je studovaným lékařem, vzal si ho doktor Dieter pod svá křídla jako asistenta. Jak záhy Arkadij zjistí, nebylo to moc velká výhra, neboť Dieter je velkým zastáncem a účastníkem Mengeleho výzkumů.

Aby Arkadij alespoň trochu ulehčil trpícím dětem, začne shánět léky a jídlo navíc, ale také vyrábět roztomilé hračky ze všeho možného, co po táboře najde nebo vymění. Válečné hrůzy přežije, odejde do Austrálie, založí hračkářskou superfirmu a všechny nejlepší vlastnosti, dovednosti a výchovu předá svému vnukovi Adamovi.

Další nudná knížka o válce, řeknete si možná. Ale rozhodně nebudete mít pravdu. Australský román Hračkář v sobě skrývá mnohem víc než prvoplánový příběh o nenápadném hrdinovi, který v nové vlasti ke štěstí přišel. Autor Liam Pieper se zamýšlí nad historií, ohebností vzpomínek a tajemstvími, jež měla navždy zůstat skryta. Opravdu je Arkadijův příběh celý založen na pravdě nebo si vlastní historii poupravil? Co objeví jeho snaha Tess v účetních knihách? A jak do celého příběhu zapadá Praha?

Hračkářnakladatelství Domino je svižný, čtivý román, který vás nenechá ani na chvíli vydechnout. Příběh, v němž vlastně vůbec nejde o hračky, ale mnohem víc o složité mezilidské vztahy, do vás zaryje hlubokou brázdu, jako když řezbář vjede dlátem do měkkého dřeva budoucí loutky.

Zajímavostí je, že autor je milovníkem české kultury, literatury i historie. Naši zemi si zamiloval také v rámci pobytu díky projektu Praha, město literatury. Stejným projektem byl podpořen i vznik románu. Jako hold milované Praze se podstatná část Arkadijova příběhu odehrála právě zde. Srdce každého hrdého čtenáře radostí zaplesá.

Liam Pieper (nakl. Domino)

Arkadij svůj osud dopsal a zpečetil, ale stále zbývá spoustu tajemství k odhalení. Ponořte se do příběhu, nad kterým vám zůstane rozum stát a nebudete vědět, na čí stranu se nakonec postavit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 23.11.2017 10:27 | karma článku: 7,08 | přečteno: 206x