Výlet proti strachu

Strach ze tmy, z pavouků, z čerta nebo ještě z horších věcí, je lidskou (a dětskou) přirozeností. Pochopit vlastní strachy pomůže dětem pohádka Kosátko a strašpytlové.

Kosátko a strašpytlové je útlá knížka plná velkých strachů. Když se třída Hynka Hejtmánka sejde ráno u autobusu, nikdo z dětí netuší, že odpoledne vystoupí jako trochu jiní lidé. Trochu odvážnější, moudřejší, a možná i dospělejší. Hynek a každý z jeho spolužáků se bojí něčeho jiného, a tak paní učitelka zařídí velmi zvláštní výlet se zástupci Ministerstva strachu. Ti pomohou malým strašpytlům s jejich obavami. Hynkovi se tento nápad moc líbí. Nejvíc ho však zajímá, kvůli jakému strachu je tu pihovatý kluk s kroužkem v nose a obří hokejkou v obalu. Nakonec se ukáže, že se jmenuje Kosátko, hokejka je ve skutečnosti kosa, a jede s nimi kvůli paní učitelce a jejímu strachu ze smrti. Jak to všechno dopadne, to už prozradí knížka.

Autorka Monika Valentová napsala jednoduchý a přímý příběh o dětských obavách a všech možných důvodech nesmyslného strachu. Děti při čtení zjistí, že pavouci, bouřka nebo tma jim neublíží, jen je třeba je pochopit. Krásné ilustrace ke knížce doplnila Karolína Wellartová.

Nastupte do autobusu a ponořte se do vyprávění o strachu a obavách. A spolehněte se, že všechny zbytečné chmury hravě rozptýlí báječní úředníci z Ministerstva strachu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | pátek 27.5.2022 16:54 | karma článku: 4,03 | přečteno: 85x