Tu je má služebnice Bilha, vejdi k ní!

Společnost, která téměř ztratila schopnost rodit zdravé děti. Zbyla jen hrstka plodných žen, které je třeba porobit, ale zároveň chránit, aby vyšším vrstvám přivedly na svět potomky. Toto je Příběh služebnice.

Republika Gileád je dystopickým společenstvím, které vlivem přírodních katastrof, množství jedů v ovzduší a dalších četných problémů ztratilo schopnost donosit zdravé dítě. Společnost podléhá přísné hierarchii a diktátu vyvolených velitelů. Ženy (mimo manželek velitelů) jsou přesně rozděleny a nuceny vykonávat předem dané úkoly. Jedinými ženami, schopnými porodit dítě, jsou tzv. Služebnice, mladé plodné ženy, které vyly vytrženy ze svých životů a přiděleny do velitelských rodin.

Fredova (dívky přišly také o jméno, neboť doslova patří svému pánovi) je také jednou ze Služebnic. Před Gileádem měla manžela a dcerku, nyní je porobenou otrokyní v rodině svého pána. Společnost k ní sice vzhlíží jako k ženě se vzácným darem, ale jinak se k ní a dalším chovají jako k méněcenným. Fredova se jednou měsíčně musí poddat „obřadu“, bezduchému a mechanickému sexuálnímu aktu s velitelem. Bez lásky, vášně, intimního kontaktu, jen za účelem zplození potomka. Když se podaří, aby služebnice otěhotněla a donosila dítě, je po porodu odvelena k další bezdětné rodině. Stává se tak jakousi živou schránkou na děti a „své“ dítě už nesmí nikdy vidět.

Fredova vypráví svůj příběh, o překot uhání, aby náhle zpomalila, vrátila se do předgileádské doby a nechala čtenáře nahlédnout do vlastního života, kdy měla svobodu, rodinu i jméno. Hrdinka se však nevzdává a stále doufá, že všem služebnicím ještě svitne naděje a společnost se změní. Trochu jí k tomu pomáhá i tichá vlna odboje, která se pokradmu říší po okolí… Jak vše dopadne, již prozradí její Příběh.

Příběh služebnice je čtivým, syrovým dystopickým románem, který vás nenechá odtrhnout od čtení a donutí k zamyšlení. Román, vycházející v novém vydání v nakladatelství Argo, napsala jedna z nejlepší kanadských spisovatelek současnosti, Margaret Atwoodová. Předkládá děsivou a hrůzyplnou vizi společnosti utažené nesmyslnými puritánskými pravidly, která v touze po pokračování lidské rasy ničí většinu žen z vlastních řad.

Osloví milovníky složitých lidských osudů, temných příběhů a silných emocí. Při čtení se nestačíte divit, co všechno je možné, a děkujete přírodě, štěstěně či bohu, že žijete v té době, v níž žijete. Neuvěřitelně silný příběh a spisovatelské umění autorky dělají z Příběhu služebnice knihu, kterou nebudete chtít odložit.

Za zmínku na závěr stojí, že kniha vznikla již v roce 1985, získala Cenu Arthura C. Clarka za nejlepší román roku a na jeho motivy vzniklo filmové i seriálové zpracování. A spolu s novým vydáním vychází Příběh služebnice také v podobě audioknihy od vydavatelství Onehotbook.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | pondělí 18.12.2017 9:46 | karma článku: 12,90 | přečteno: 518x