Skrytá inteligence rostlin

Ano, i když to může znít divně a neuvěřitelně, rostliny mají inteligenci. A nebojí se ji použít k zachování druhu, ochraně či kooperaci se svým okolím. Seznamte se s Planta sapiens.  

Možná si teď říkáte, že je to nesmysl a rostliny žádné pořádně vědomí či inteligenci nemají. Možná podle vás nemají ani povědomí o tom, že by měly něco vědět. A přesto – miliony rostlinných druhů už tu bylo před lidmi, miliony jich možná budou po lidech (jestli budou mít kde růst). Rostliny dokázaly například přežít to, co zabilo dinosaury a možná bychom měli spíš litovat, že se s nimi neumíme lépe domluvit, aby nám něco ze své moudrosti a zkušeností prozradily.

Podnětná kniha Planta sapiens je hravou směsicí botaniky, biologie a filozofie, která vám dovolí žasnout na schopnostmi zástupců rostlinné říše, možnostmi jejich mnohovrstevné komunikace i existencí onoho neuchopitelného „vědomí“. Autor Paco Calvo vás snadno přesvědčí o tom, že rostliny nejsou jen zelené cosi, díky čemuž dýcháme okysličený vzduch, můžeme si z toho utrhnout jablko nebo si to na Vánoce ozdobit v obýváku. S pomocí četných testů, zkoušek a dlouholetého vědeckého bádání dokáže, že i rostliny jsou důmyslné, po svém přemýšlejí o souputnících i nepřátelích, mají schopnost pamatovat si či získávat nové dovednosti.

Některé masožravé druhy se roky praxe (a předáváním z generace na generaci) naučily přilákat chutný hmyz. Orchideje umějí parazitovat na stromech, tak aby nepřišly o svého hostitele. Jiné vědí, jak se pohybovat, aby splynuly s okolím a nebyli sežrány zvířaty. Další si vyvinuly složitý systém, jak překonávat vzdálenosti a dostat svá semena co nejdál. Autor samozřejmě dává nejen tyto dovednosti do souvislostí s naší historií i současností a účinně podotýká, že se od rostlin můžeme mnohé naučit.

Nemávejte tedy rukou nad tím, že vám v květináči usychá rýmovník, orchidej nebo obyčejná bazalka. Jděte za nimi, dopřejte jim zálivku, živiny a klidně si s nimi u toho trochu popovídejte. Sice vám neodpoví, ale odvděčí se svěžím vzduchem, omamnou vůní, chutnými plody nebo listy, jimiž si snadno oživíte jídlo či nápoje.

 

Autor: Helena Herynková | pátek 6.1.2023 15:49 | karma článku: 15,44 | přečteno: 242x