Romantika jak na horské dráze

Dědictví, láska, nenávist, hádky, honičky jak z akčního filmu, ale především romantika s velkým R. To vše se snoubí v zábavném českém románu Rok (na) draka.

Ten rok pro Julii nezačal vůbec dobře. Jen co se vzpamatovala z nervového zhroucení, rozhodl se její ne moc milý, nevěrný manžílek, že je definitivně čas na změnu. Z práce ji vyhodili, dcera se s ní nebaví, stěhování z manželova bytu na krku. Zůstal jí jen věrný a lehce praštěný syn Michal a oči pro pláč. Než se Julie stihne rozkoukat, nebo znovu skončit na psychiatrii, vynoří se nečekaný dopis. Záhadný příbuzný, o kterém neměla ani tušení, jí odkázal poměrně rozsáhlý majetek. Julie si vyhrne rukávy a začne nově nastalou situaci řešit. Jenže, jak to u správného románu bývá, v tomto momentě se kola příběhu teprve začínají pořádně roztáčet, a ještě budete s otevřenou pusou koukat, jak celý rok dopadne.

Autorka Lucie Pilátová není žádnou novickou, co se psaní týče, i když Rok (na) draka je její románovou prvotinou. Mezi písmeny se pohybuje prakticky celý život, prošla hned několika redakcemi různých lifestylových magazínů, a určitě jste její jméno pod článkem už potkali. Pro svůj román si vybrala zábavný námět romantické komedie s příměsí akčního, bezmála špionážního thrilleru, opředeného tajemstvím a silnými muži, před nimiž dámy jihnou a s chutí jim podléhají.

I když se zkušenému čtenáři romantických příběhů o Popelkách bude možná zdát vyprávění přímočaré a jednoznačně mířící k předvídatelnému cíli, rozhodně je překvapí právě ony špetky dramatu a překážek, jimiž hrdinka Julie musí proplout. Na uvěřitelnosti rovněž přidává fakt, že si Pilátová před napsáním udělala důkladný průzkum prostředí a reálií, do nichž děj románu zasadila. Deníková forma vyprávění svádí k tomu, že byste si mohli knihu pěkně šetřit a dávkovat den po dni, celý rok. To ale zaručeně nevydržíte, protože děj utíká jako splašená kobyla před drakem, a nutí vás obracet stranu za stranou až do Silvestra.

Rok (na) draka, vydaný nakladatelstvím Motto, potěší milovníky románů s dobrým koncem, kde okolnostmi zkoušená hrdinka ke svému štěstí dojde. Je ideální knihou na odpočinkové podzimní odpoledne, nejlépe s hrnkem horkého kakaa (a aspoň jednou krabicí čokoládových pralinek) po ruce.

 

Autor: Helena Herynková | neděle 2.10.2022 12:01 | karma článku: 5,74 | přečteno: 127x