Posbírat střípky života a nadechnout se k novým výzvám

Přežila válku, doma má milujícího muže a svůj rodný dům. Přesto si ani v nejmenším není jistá, co dělat se životem. A v její vlasti se mísí staré a nové politické názory, které mohou pořádně zamíchat kartami. Nastává Nultá hodina.

Hedvika se po druhé světové válce vrací do vlasti s nadějí a očekáváním v duši. Válka ji zastihla během studií v Londýně, a tak se přidala k ženským pomocným sborům, aby přiložila ruku k dílu. Doma zanechala manžela, k němuž se ale nyní vrací jako k cizímu člověku. Sedm let v cizině je dlouhá doba, navíc, když se vám do života přimíchá nečekaná láska.

Hedvika se však nevzdává, je odhodlaná bojovat za vztah, na svoje postavení ve společnosti, a také za svůj rodný dům, který je náhle trnem v oku všem „dobrým občanům“. Postupně však zjišťuje, že nic nebude tak růžové, zvlášť, když začíná vystrkovat růžky nový režim a politické uspořádání. A k tomu se ozve její milý z Anglie, který se ještě nehodlá úplně vzdát. Hedvika je rozpolcena mezi dvěma světy, mezi časy, které již skončily a těmi, co se chystají teprve začít. V tomto bezčasí musí učinit složitá rozhodnutí a také si vybrat, na kterou se postaví stranu. Jak její příběh dopadne, už si musíte zjistit v románu Nultá hodina.

Nultá hodina, nový román oblíbené autorky Jany Poncarové, zve čtenáře do jednoho ze složitých období historie naší krásné republiky, do doby, kdy se svět vzpamatovával z hrůz druhé světové války a u nás to vřelo nástupem nového režimu. Svou hrdinku obestřela nejedním tajemství, které si přinesla se svými válečnými zážitky, a obklopila ji vskutku pestrou společností osobností, které známe většinou jen z hodin dějepisu.

Silná, sebevědomá a odhodlaná hrdinka, ochotná jít za svým štěstím i do nebezpečí, spolu s naší bohatou historií, tvoří dokonalé podhoubí, aby vznikl uvěřitelný a lehkonohý román, jehož děj se klidně mohl stát (a velmi pravděpodobně také nějak podobně stal, jen jiným aktérům). Poncarová jako vždy šikovně mísí příběhy svých fiktivních hrdinů s historickými podklady a vytváří chutný koktejl, který s chutí zhltnete, i když vás u něj často zamrazí a donutí vás přemýšlet.

Nultá hodina dozajista zaujme fanoušky silných příběhů z pera Jany Poncarové, ale může se stát také vhodným dárkem pro ty, kteří mají rádi historické fresky zasazené do životů obyčejných lidí, díky nimž si mohou zasadit suché dějinné události do živoucích souvislostí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | neděle 10.12.2023 14:30 | karma článku: 3,03 | přečteno: 79x