Nevychovávejte děti v tichu

Unesené děti, chybějící části mrtvých těl, případ zahalený tajemstvím a vyšetřovatelé na rozcestí. No, prostě čistokrevná Yrsa, jak ji milujeme.

Islandská spisovatelka Yrsa Sigurdardóttir se už dávno zařadila mezi čelní představitelky syrové a čtenářsky neskutečně přitažlivé severské detektivky. Tato sympatická dáma nás ve svých thrillerech už provedla grónskými mýty a islandskými duchařskými historkami, s jejími hrdiny jsme vyřešili už bezpočet nebezpečných případů. Nyní se v nejnovějším thrilleru Ticho již pošesté setkáváme s ústřední dvojicí Freyja a Huldar. Toto šesté pokračování je také setkáním posledním.

Dětská psycholožka Freyja sice přestala pracovat pro Dětský domov, ale o to intenzivněji spolupracuje s policií při vyšetřování, v nichž došly k újmě děti. Nikdo nemá větší radost než Huldar, protože se s ní díky tomu může potkávat mnohem častěji. Ale případ, který je v Tichu čeká, zamotá hlavu nejen jim, ale především čtenářům. A to i takovým, co si o sobě myslí, že jsou minimálně slečna Marplová a všechno odhalí dřív, než jim to autorka dovolí.

Případ začíná poměrně nevinně – špatně zaparkovaným autem. Ale velmi záhy vycházejí na povrch zajímavé skutečnosti. Auto prokazatelně řídila žena, nebo v něm minimálně byla. V narychlo opuštěném voze najdou dámskou kabelku a další stopy. Když se v kufru objeví ženské tělo bez hlavy, roztočí se naplno soukolí pátrání. Kdo je ona tajemná žena, proč ji někdo zabil, kam zmizela hlava a jak s případem bezhlavého těla souvisí unesené dítě, které někdo vyměnil za bezvládné tělo kojence, to už musíte zjistit při čtení. A že půjde o krk nejen padouchům, ale i hlavním hrdinům, to už vám může být více než jasné.

Fanoušci této série se samozřejmě mohou těšit také na další oblíbené hrdiny, jako jsou například Huldarova nadřízená a parťačka Erla (toho času těhotná s mužem, jehož totožnost nechce prozradit) či Saga, malá Freyjina neteř (a obrovská Huldarova fanynka, která si nejvíc přeje, aby její tetička s Huldarem nejen pracovala) či Freyjin bratr Baldur.

Ticho je napínavé a zábavné zakončení série, které si ale klidně můžete přečíst jako první (pokud vám nevadí, že do soukromých příběhů hlavních hrdinů vpadnete tak trochu nečekaně) a možná vás ponoukne k tomu dočíst i předešlé případy. Loučit se s oblíbenými hrdiny je sice smutné, ale už nyní se těším, koho nám Yrsa představí příště.

Autor: Helena Herynková | sobota 4.3.2023 11:49 | karma článku: 5,84 | přečteno: 193x