Nemusíte se zavděčit všem

Někdo jde konfliktům vstříc, nebo si v nich dokonce libuje, jiný se jim vyhýbá jako čert kříži. Pokud patříte do druhé skupiny, mohla by vám pomoci kniha Udělej to jako racek.  

Sousedka, která na vás třikrát týdně útočí kvůli malichernostem. Kolega nebo kolegyně, za něž pravidelně děláte jejich práci, ale oni vám nepomohli ani jednou. Přátelé (či známí), kteří vás zásobují lapači prachu z dovolených, a nedokážete je odmítnout. Kamarádka, s níž chodíte každý týden na tenis, i když tenis vlastně nesnášíte.

Pokud jste nad výše uvedenými příklady (nebo jimi podobnými událostmi) souhlasně pokývali hlavou, je velmi pravděpodobné, že trpíte závislostí na harmonii. Máte zkrátka potřebu všem vyjít vstříc, zavděčit se, hlavně nevyvolat sebemenší konflikt. A pak se sami doma žerete, stresujete, nebo se necháte omezovat.

Zatněte své závislosti na harmonii tipec a naučte se s Leou Blumenthalovou, jak přistupovat ke konfliktům zdravě, s rozvahou, a přesto přesvědčivě. Blumenthalová ve své knize Udělej to jako racek. Vy… se na to! provádí čtenáře vlastními zážitky, na nich ukazuje, jak nepříjemným situacím čelit s grácií. Jelikož použila velmi poutavý způsob vyprávění, čte se kniha jako zábavná a vtipná série anekdot, skečů či stand-up výstupů. A cestou ani nepoznáte, co všechno užitečného jste se naučili.

Po dočtení se budete cítit silní, sebevědomí a připravení využít nabytých informací i jednoduchých návodů. A možná to co nevidět vyzkoušíte, třeba až vám na stole přistane další nechtěná kokosová svíčka od kolegyně, která byla o víkendu s dětmi zase ve svíčkárně a její Mařenka byla u vyrábění svíčky tak moc roztomilá (což doloží tak obsáhlou sérií fotografií, že by na to nestačil ani kýbl kafe a celá bábovka). A nebojte se, nemusíte být zlí, jen jednoduše dokážete klidně a rozvážně přiznat, že jste ostatní svíčky šoupli do stolu a nikdy je nepoužili. Mařenka je sice superroztomilá, ale děkujete, svíčky nevyhledáváte, nepálíte a o další již nestojíte.

Útlá publikace Udělej to jako racek. Vy… se na to! je určena všem, kteří občas závidí jiným, jak snadno se jim daří proplouvat většími i menšími konfliktními situacemi.

 

Autor: Helena Herynková | pátek 26.5.2023 8:32 | karma článku: 5,83 | přečteno: 150x