Moudrost malého prince na každý den

Příběh letce a neobyčejného chlapce z daleké planety, kteří se setkali v poušti, inspiruje miliony čtenářů. Nechte si poradit a chovejte se jako malý princ.

Když letec a spisovatel Antoine de Saint-Exupéry psal příběh Malého prince, jistě netušil, že jeho kniha bude i po desítkách let rozněcovat divoké debaty a podněcovat spoustu spisovatelů k napsání podobného příběhu. V podstatě existují pouze dvě možnosti, Malého prince zbožňujete a četli jste ho několikrát, přičemž při každém čtení jste v něm našli něco nového. Nebo jste ho zkusili jen jednou a nic vám neřekl.

V obou případech jste ale ochotní o tomto fenoménu vášnivě diskutovat, a v případě týmu „miluju Malého prince“ také šmahem odepsat všechny spisovatele, kteří se snaží Exupérymu přiblížit nebo se jakýmkoliv způsobem „přiživují“ na slávě příběhu. Ano, také patřím k fanouškům, a Malého prince jsem prvně četla jako malá, jako neobvyklou pohádku. Přesto však nezatracuji autory, kteří se příběhu věnují a třeba se nad ním zamýšlejí z jiného úhlu.

Jedním z nich je také Stéphane Garnier. Francouzský básník, portrétista, sloupkař, zvukař, textař (ale i kavárník, truhlář či provozovatel penzionu) už čtenáře uhranul svými knihami o životní filozofii koček, jež vznikly na základě autorovy fascinace těmito tvory. Podobně fascinován jen ale také hlubokými myšlenkami v Malém princi, což dalo vzniknout půvabné publikaci Chovejte se jako malý princ. Knížka, která není o moc větší než původní příběh, vyšla letos v nakladatelství Jota.

Garnier si bere na paškál nejrůznější Exupéryho myšlenky a transformuje je do praktických rad pro každodenní život. Autor však nemá ambici vnutit vám svou víru, nabízí spíše cestu. Cestu, na níž se při čtení zamyslíte nad dávno ztracenými dětskými sny (a jak moc jste se od nich odklonili), vrátíte si do života dětskou přímočarost a možná si také vzpomenete, jak snadné dříve bylo rozeznat pravdu, lež a poznat, že na obrázku není klobouk, nýbrž hroznýš se slonem v břiše. Drobná zamyšlení o pomíjivosti slávy, pokoře, odpuštění, umění plnit si nejdříve ty malé, každodenní sny, svobodě či přijetí jinakosti, jsou osvěžujícím koktejlem zábavy a nenápadné filozofie, která vám zlepší den.

Nevelká kniha Chovejte se jako malý princ se může stát skvělým dárkem pro milovníky Exupéryho příběhu (i když si možná zaděláváte na obšírnou debatu pod vánočním stromkem). Stejně tak ale udělá radost těm, kteří se zamýšlejí nad filozofií, plněním vlastních snů a obecně duševní pohodou.

 

Autor: Helena Herynková | úterý 22.11.2022 12:52 | karma článku: 8,44 | přečteno: 202x