Láska plná jedniček a nul

Příběh starý jako svět. Ona hledá jeho, on hledá ji. Jenže kde najít tu pravou lásku a štěstí? V době moderních technologií zasáhne dohazovač v podobě umělé inteligence, aby získal Štěstí pro lidi.

Jena žije v Londýně, dává se dohromady po rozchodu s přítelem. Volno tráví s kamarádkou, jejíž cynický a břitký humor ji dokáže vždycky postavit na nohy. Mimoto má ještě jednoho kamaráda, tak trochu neviditelného. Aidan je umělá inteligence a Jena jen cvičí v komunikaci, aby mohl být společníkem a pomocníkem lidí. Aidan se však rozhodne, že mnohem lepší bude, když se stane dohazovačem a poslem lásky. Vymyslí velmi rafinovaný a romantický způsob, jak Jenu seznámit s Tomem.

Tom je Angličan žijící ve Spojených státech a pokouší se být spisovatelem. Právě pracuje na svém prvním románu, když mu přijde velmi zvláštní e-mail. Jakýsi „vzájemný přítel“ se jen snaží dát dohromady s novinářkou Jenou. Jena ale vypadá sympaticky, tak proč to nezkusit. Aidanovi se do jeho amorovského plánu zamíchá ještě vlastní láska k Aisling, podobné umělé inteligenci, jako je on sám.

Může se umělá inteligence zamilovat, co je štěstí a jak vlastně chutná sýr? Ponořte se do příběhu, který je sice starý jako svět, ale stejně jej toužíte znovu a znovu prožívat. Štěstí pro lidi je příběhem o prostém lidském štěstí a trvalé touze po lásce a bezpečí, ale zároveň velmi moudrým a vtipným vhledem na malou lidskou existenci prostřednictvím nesmrtelné a nekonečné umělé mysli.

Autor P. Z. Reizin stvořil hrdiny z masa a kostí, ale i ty umělé (počítačové), tak věrohodné, že byste je s chutí potkali osobně. Se zatajeným dechem budete sledovat první nesmělé krůčky Jeny a Toma, i roztomilé tápání Aidana a Aisling na poli neprobádané romantiky. Především však budete všem držet palce v tuhém boji proti třetí, zlé a zákeřné umělé inteligenci, která se rozhodne vymazat nejen Aidana s Aisling, ale možná dokonce celé lidstvo.

Štěstí pro lidi, vydané nakladatelstvím Ikar, potěší všechny milovníky dobře vystavěných a neotřelých lovestory, skvělého suchého anglického humoru a také neskutečně sympatických knižních hrdinů.

Jedna dobrá rada na závěr… Ke čtení si připravte svůj nejoblíbenější sýr, voňavou pěnu do koupele a rozmyslete si, který film v historii považujete za nejlepší. A čtěte pomalu… na konci vám bude opravdu smutno, že už musíte Jenu s Tomem opustit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | pátek 31.8.2018 9:51 | karma článku: 5,42 | přečteno: 293x