Knihkupectví, kde se psala historie

Shakespeare & Co. je knihkupectví v Paříži, které by měl znát každý pravověrný knihomol. Objevte místo, kde se svého času scházela největší literární esa a kudy kráčely dějiny. Ponořte se do románu Američanka v Paříži.

Sylvia Beachová založila své knihkupectví a knihovnu Shakespeare & Co., protože věřila, že je třeba chránit knihy, příběhy, které mění lidské životy a svět. Knihkupectví postupně začalo znamenat mnohem víc. Stalo se klidným přístavem nejlepších zástupců ztracené generace, vznikala zde pevná a důležitá literární přátelství, scházeli se zde literární velikáni, jakými byli Ernest Hemingway, Ezra Pound či Gertruda Steinová. A vzniklo zde také osudové přátelství, bez něhož bychom možná neznali přelomový román Odysseus.

Když v Británii a Spojených státech zakázali irskému spisovateli Jamesi Joyceovi vydání Odyssea, rozhodla se Sylvia Beachová popadnout veškerou odvahu a kontroverzní knihu vydala na své náklady pod hlavičkou knihkupectví. Joyce díky Odysseovi získá věhlas a vytoužený úspěch, ale bouřlivá a růžová 20. léta pomalu končí a světem se plíživě rozlézá hospodářská krize. Krize, která má zasáhnout i Sylvii a její milované knihkupectví. Jak to dopadne se Sylvií, jejím obchodem i přátelstvím s Joycem, to už se dočtete v románu Američanka v Paříži.

Kerri Maherová, spisovatelka a lektorka tvůrčího psaní, provedla kvůli tomuto beletrizovanému životopisu rozsáhlý průzkum, přečetla několik desítek knih a propátrala archivy. A s radostí nutno přiznat, že se jí tato právě vyplatila. Maherová oživila svět Paříže a literárních velikánů ztracené generace s grácií a takovým literárním umem, že budete mít pocit, jako byste tam s jejími hrdiny byli. A dovolím si doporučit, abyste u této knihy rozhodně nevynechali autorčinu poznámku v závěru. Dozvíte se totiž, jak to s hrdiny i Sylviiným knihkupectvím nakonec dopadlo.

Beletrizovaný životopis Američanka v Paříži vyšel v oblíbené edici tzv. béžovek z nakladatelství Metafora. Je tedy jasné, že musí najít své místo vedle dalších krásek u sběratelů této edice. A také se jistě zabydlí v knihovnách milovníků ztracené generace (a 20. let minulého století), která knihkupectví Shakespeare & Co. nejvíce proslavila.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | středa 20.9.2023 11:54 | karma článku: 3,95 | přečteno: 98x