Kde vzít lásku a nekrást

Hledání pravé lásky je složité v kterékoliv době. Ale když k tomu máte pomoc a nápovědu těch pravých lidí, tak se to podařit může. Se svou skvělou radou přichází Dohazovačka spřízněných duší.  

Sara dostala do vínku dar rozpoznat v lidech vzájemnou náklonnost, blízkost a naději na šťastné manželství. Ráda by tedy pomáhala zamilovaným, i těm doposud nemilovaným, a stala se dohazovačkou. Jenže, když žijete v newyorské židovské komunitě na počátku 20. století, není takový sen úplně snadno proveditelným. Dohazování se věnují výlučně muži, dělají to pro obživu a věhlas, takže si mezi sebe logicky nepustí nějakou rozpustilou žábu, která tvrdí, že to snad ještě umí líp než oni. Sara se však nevzdává a pomáhá budoucím manželům tajně, na zapřenou. Nakonec ale bude muset jít s pravdou ven a postavit se proti celému světu.

Abby, která žije v New Yorku roku 1994, je Sařinu vnučkou, a vypadá to, že po své babičce mohla zdědit její úžasný dar poznání lásky. Jenže to by Abby musela v nějakou lásku a šťastné vztahy věřit. Jako rozvodová právnička, s odmítavým názorem na cokoliv podobné zamilovanosti, v sobě sílu dohazování asi nenajde až tak snadno. Když Sara zemře a odkáže Abby své deníky se zápisky o všech seznámených párech, začne cynička v Abby trochu chřadnout, aby dala vyniknout jiným povahovým rysům. Jak se životy obou dam nakonec protnou, a jestli Abby najde svou lásku (kterou vlastně vůbec nehledala), to už si musíte přečíst v krásném feel-good románu.

Dohazovačka spřízněných duší je příběhem psaným ze svou pohledů, složený z osudů dvou žen, rozkročený přes minulé století. Vyprávění o ženách, které v sobě mají něco obdivuhodného, magického a nebojí se svůj um použít. Nečekejte však sladkobolný příběh ze Šumaře na střeše, ani rozvernou Dolly Leviovou, román Dohazovačka spřízněných duší je uvěřitelný, lehkonohý a pravdivý jako sám život. Dokazuje, že když se člověk snaží a nevzdá, naděje na změnu a vývoj existuje pořád. A taky se dříve nebo později s halasem ukáže.

Autorka Lynda Cohen Loigman napsala vskutku milý román, u něhož si odpočinete, možná přehodnotíte svoje názory na lásku a vztahy, a také se nenásilně poučíte o životě a zvycích židovské komunity (minimálně té newyorské).

Dohazovačka spřízněných duší je čtením na chvíle, kdy si potřebujete zvednout náladu i trochu rozjímat. A zaujme všechny milovníky příběhů psaných ze dvou pohledů, a především příběhů, kde láska umí vítězit a měnit osudy.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | sobota 2.3.2024 11:28 | karma článku: 4,60 | přečteno: 193x