Dům, jímž kráčely dějiny

Zdánlivě obyčejný dům v řadě dalších. Dům, který klidně minete cestou na náměstí, je ale také domem, jenž toho hodně zažil. A nyní se rozhodl o své vzpomínky podělit.

Říkali jste si někdy při pohledu na domy v cizím městě, jaké by to bylo, kdyby mohly vyprávět? Díky novému románu Markéty Hejkalové to můžete zakusit. Hlavním hrdinou knihy Dům pod náměstím je totiž právě jeden takový dům. Příbytek mnoha majitelů, domov celých generací je zároveň vypravěčem barvitého, napínavého a velmi poutavého příběhu.

Dům pod náměstím bere čtenáře na závratnou cestu časem, aby jim představil zástup svých obyvatel od konce sedmnáctého století do dnešních dnů. Malé i velké osudy se psaly v nenápadném měšťanském domě, a často zásadně měnily běh dějin jednoho města.

Přitažlivě zvolený způsob vyprávění dělá z obyčejných lidských příběhů lákavou mozaiku historie jednoho domu, ale především pak seznamuje s dějinami celého Havlíčkova Brodu. Spisovatelka a nakladatelka Markéta Hejkalová právě s tímto městem spojila kus života a u milovníků knih jej dávno proslavila svým Podzimním knižním veletrhem. Do Havlíčkova Brodu tak každoročně pílí tisíce knihomolů, aby zde prožili dva nádherné dny plné kultury, vůně nových knih a zábavy.

Po přečtení románu zatoužíte také vyrazit na výlet a onen dům si pořádně prohlédnout. Vřele doporučuji té touze podlehnout a nechat se očarovat. A pokud jste milovníky knih, učiňte tak nejraději právě v době konání knižního veletrhu, čímž svůj dojem jistě ještě umocníte.

 

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 27.10.2022 20:14 | karma článku: 3,64 | přečteno: 123x