Brilantní iluze, trvající více než padesát let

Woody Allen. Při vyslovení jeho jména někteří zjihnou, jiní se otřesou. Autor dokonalých komických situací, filmař, kvůli němuž se herci vzdávají honoráře, jen aby s ním mohli pracovat. Woody Allen je prostě fenomén.

Když byl Woody Allen (vlastním jménem Allan Stewart Konigsberg) malý kluk, toužil se stát kouzelníkem a uchvacovat davy dokonalými triky, iluzemi i úniky. I když si svou kariéru původně představoval úplně jinak, dnes můžeme říci, že se mu jeho sen vlastně v mnohém vyplnil. Sice se nestal novým Houdinim, ale jeho příběhy, triky a filmové iluze rozhodně uchvacují davy a stávají se nedílnou součástí našich životů.

Allen začal psát, když mu bylo šestnáct let. Matka mu tehdy pořídila první psací stroj. Psací stroj, který má prý Allen dodnes a stále na něm vznikají jeho břitké komedie, silné lidské příběhy, jednoduše řečeno filmové scénáře. Ještě za studií psal gagy a vtípky pro noviny i pro televizi, později také sám pro sebe, když se živil jako stand-up komik. Woody Allen propadl filmům už jako malý kluk a tato vášeň mu vydržela.

Kdo neviděl ani jeden film Woodyho Allena či alespoň nevysype z rukávu pár názvů, bude ve společnosti nutně považován za divného. Výstřely na Broadwayi, Manželé a manželky, Annie Hallová, Zločiny a poklesky, Jasmíniny slzy. To je jen hrstka jeho slavných bijáků. Nyní se můžete s kompletním dílem slavného komika, filmaře a skromného muže seznámit v knize Jasona Baileyho, Filmový génius Woody Allen: Kompletní průvodce tvorbou.

Kniha provádí čtenáře Allenovým životem i filmovým dílem pěkně postupně, chronologicky, od prvních začátků až po nejslavnější kousky z poslední doby. Autor představuje jednotlivě každý film, doplňuje základní informace o zajímavost z natáčení, ze zákulisí. Donutí vás rovněž některé filmy znovu zhlédnout, jelikož téměř u každého přidává i pravý bonbonek. Věděli jste třeba, že ve snímku Manželé a manželky si zahrála slavná scénáristka Nora Ephron?

Biografie je doplněna celou řadou známých i méně známých fotografií a také výpověďmi a úvahami Allenových spolupracovníků o něm. Pracovat s Woodym Allenem je ve filmové branži považována za čest a slávu, proto se v jeho filmech objevují velmi často herci velmi zvučných jmen. I za menší honorář jim totiž stojí za to mít v životopisu napsáno, že hráli v Allenově filmu.

Woody Allen je jednoduše fenomén. Nenápadný chlapík, neurotický Newyorčan, kterému však ženy klesají k nohám, rozhodnuty ho navždy milovat. Režisér, kterého jen tak někdo neodmítne a hvězdy touží patřit do některého z jeho filmů. Scénárista, jemuž natolik uhranulo jeho rodné město, že mimo pár výjimek se děj odehrává právě v kulisách mnohamiliónového New Yorku. Města, které jsme i díky Allenovi začali milovat.

Pokud máte Woodyho Allena, jeho jemný a v mnohém zvláštní humor i konverzační komediální dramata v lásce, kompletní průvodce tvorbou se stane pravou allenovskou biblí, v níž se můžete dočíst mnoho zajímavého, co jste o něm a jeho filmech možná nevěděli. Pokud jste žili v jiném vesmíru a Woodyho Allena neznáte, pomůže vám knížka proniknout do tajů jeho umělecké duše a propadnout jeho kouzlu.

Podlehněte Prokletí žlutozeleného škorpióna, vyšetřete Tajemnou vraždu na Manhattanu, získejte Sólokapra či prožijte krásnou Půlnoc v Paříži… seznamte se s mágem filmového plátna, seznamte se s Woodym Allenem.

Autor: Helena Herynková | pondělí 19.10.2015 15:20 | karma článku: 9,03 | přečteno: 343x