Bratři, kamarádi, rivalové

Tarjei a Johannes Boovi patří k výkvětu současné norské biatlonové generace. Poznejte jejich příběh v příjemném životopisu.

Biatlonová sezona právě vrcholí a mezi její hvězdy také letos patří norští bratři Johannes a Tarjei Boovi. Především mladší Johannes letos vyhrává téměř každý závod, na jehož start se postaví. Ale oba bratři si již vystříleli nejednu medaili, a díky tomu budou již navždy zářit na biatlonovém nebi vedle podobných hvězd, jakými jsou například Ole Einar Bjorndalen či bratři Fourcadovi.

O jejich úspěších by vám fanoušci biatlonu mohli vyprávět snad i hodiny, ale o soukromí norských bratrů s trochu nevyslovitelnými jmény toho ještě moc nevíme. Tedy, nevěděli jsme, ale díky životopisu, který nedávno vyšel v nakladatelství Jota, to můžeme všichni napravit. Johannes a Tarjei se svěřili do zručných rukou norského novináře, politologa a vášnivého sportovního fanouška Lasseho Lonnebotna, aby s jeho pomocí odvyprávěli svůj životní příběh.

V tempu stejně svižném jako biatlonový sprint seznamují čtenáře se svým dětstvím a soužitím s velkou rodinou, zabrousí na sporty, pro něž měli vášeň dřív, než zvítězila láska k biatlonu. Ale největší část samozřejmě věnují své sportovní kariéře, vzpomínají na závody, které je formovaly, na kolegy a trenéry. Poznáte jejich slavné soupeře i spolubojovníky, nakouknete do zákulisí biatlonového sportu, zažijete jejich životní vítězství, ale i prohry. Avšak nejen prací živ je člověk, takže se můžete těšit také na soukromé povídání o láskách, skrytých touhách či nezdarech. Poměrně intimní a osobní portrét slavných bratří je samozřejmě doprovázen celou řadou krásných fotografií ze soukromých rodinných archivů i veřejných sportovních událostí.

Publikace Biatlonové legendy: Johannes Bo a Tarjei Bo by rozhodně měla být povinnou součástí knihovny každého pravověrného milovníka báječných bláznů, kteří se vydávají do bílé stopy s puškou na zádech, aby překonali rekordy i sami sebe.

Autor: Helena Herynková | neděle 19.2.2023 15:35 | karma článku: 5,34 | přečteno: 106x