Bouřlivé řeky Londýna

Když konstábl Peter Grant vyslechl trochu hmotně znevýhodněného svědka, vůbec netušil, jak mu to změní život. Vítejte ve světě, kde se nikdo nediví, že se bavíte s duchy, a u policie pracuje poslední čaroděj Anglie.

Kniha Řeky Londýna, z pera Londýňana Bena Aaronovitche, začíná jako každá obyčejná detektivka. V Covent Garden je zavražděn muž, někdo mu doslova urazil hlavu. Peter Grant, policista v zácviku, je pověřen hlídáním místa činu a odháněním zvědavců, když se k němu přitočí podivně průhledný, ale přesto velmi výřečný mužík a prohlásí, že je svědek a všechno viděl. Na tom by nebylo nic divného, kdyby onen muž nebyl už dávno mrtvý.

Peter, vysoce racionální a pragmatický policista, svědka vyslechne a po ověření faktů mu jeho výpověď začne vrtat hlavou. Chce pravdě přijít na kloub, a proto se pustí do vyšetřování i na vlastní pěst. Na jedné ze soukromých pochůzek se seznámí s dalším tajemným mužem, Thomasem Nightingalem. Záhy se ukáže, že Nightingale je posledním čarodějem Anglie a vede velmi speciální policejní oddělení pro boj s magickými silami. Petera si vybral do svého oddělení, protože v něm cítí potenciál, jednoduše si myslí, že by byl dobrým čarodějem.

Grant se stává čarodějnickým učněm vrchního inspektora a vrhá se do boje proti živlům. Kdo a proč nutí poklidné londýnské občany vzájemně se vraždit neskutečně brutálním způsobem? Vážně je možné cítit zlo a naučit se ho rozlišovat? Mladík poznává umění magie a zároveň se dozvídá hodně o své vlastní síle a dovednostech. Obojí bude potřebovat, až se strhne závěrečný boj s vrahy, božstvy londýnských řek a podvratnými živly.

Řeky Londýna jsou prvním dílem knižní série městských fantasy s prostým názvem Peter Grant. Ben Aaronovitch nevstupuje s tímto žánrem na neprobádanou půdu, jelikož je mimo jiné autorem i takových veličin, jakou je Pán času. Do své nové série vložil humor, vtip a chytrý příběh, jenž velmi umně prošpikoval magickými prvky, aby dokonale zmátl čtenářovu mysl.

Jsme v Londýně 21. století se všemi moderními vymoženostmi, kterým vrchní inspektor Nightingale ani za mák nerozumí, nebo jsme se propadli o sto let zpět? I když budete chvílemi nevěřícně koukat na události, které se v Londýně dnešní doby podle autora mohou přihodit, po dočtení a rozpletení všech nitek se budete natěšeně porozhlížet, kdyže už to vyjde další díl této série.

Velkou devizou je, že Aaronovitch dokonale a cele využil své znalosti Londýna a čtenáři předkládá detailní popisy všech zmiňovaných reálií tak, že budete mít pocit, že jste v britské metropoli s Peterem.

Detektivní román Řeky Londýna potěší všechny, kteří hledají nevšední čtenářský zážitek, příjemného hlavního hrdinu, jemuž budou s chutí fandit a svižný děj. Příběh se odvíjí tak plynule, jak rychle tečou majestátní londýnské toky, aby nakonec dospěl k soutoku odhalení pachatelů hrůzných zločinů.

Vydejte se s Peterem Grantem za jeho prvním případem, a nenechte se odradit od vyšetřování, i kdyby vás oslovil mírně průhledný pán. Může se totiž jednat o toho nejdůležitějšího svědka.

Autor: Helena Herynková | středa 2.9.2015 7:45 | karma článku: 7,45 | přečteno: 298x