Jste závislí na uznání ostatních?

Snažíte se chovat tak, aby jste se zalíbili ostatním? Jste závislí na tom, co si o vás myslí druzí lidé? Tato závislost je velkou překážkou pro vaši sebedůvěru. Je normální, že se běžně setkáváte s lidmi, kteří mají jiné názory a představy o životě než vy. Je velmi snadné dělat věci , tak jak si to přeje vaše okolí a o hodně těžší je mít svůj názor a stát si za ním. Chcete-li žít šťastný život s plným sebevědomím, vede k němu z tohoto pohledu ta těžší cesta. Když  se budete honit za uznáním jinými lidmi, štěstí nikdy nedohoníte.

Uznání samozřejmě potřebuje každý. Pokud se jedná o klasické gratulace, pochvaly a ocenění za výborné výsledky či potlesk po skvělém projevu. Závislost na uznání za každou cenu je ovšem forma sebeničení. Sami sobě snižujete svou sebejistotu. Avšak přikládáte-li velký význam tomu, co si o vás myslí ostatní, není divu. Od dětství jsme k tomu byli vedeni. Pokud ne doma, tak ve škole a v zaměstnání ano.

Jste-li na tom jako já,  prošli jste klasickým školským systémem, kde jste určitě zaznamenali společný rys „oblíbených“ žáků nebo studentů. Byli to lidé, kteří pečlivě plnili příkazy učitelů. Ať už se jednalo o to, že do sešitů se museli udělat okraje té a té šířky, naučit se ono určité téma a nepřemýšlet o tom, k čemu ty okraje vlastně jsou  a proč tohle téma bych se měl učit právě teď.To samozřejmě přerostlo ze základní a střední školy na vysokou školu. A v zaměstnání se oni mazánci a šplhouni také mají dobře. Ale jsou šťastní?

Možná jste také potkali takové typy lidí, kteří mění názory, podle toho, s kým se baví.  Lidé, kteří se urazí, když s nimi nesouhlasíte. Nebo se trápí po nesouhlasu. Poklonkují a snaží se zalíbit se někomu, i když s ním nesouhlasí. Je jich všude dost. Je jisté, že šťastnější jsou lidé, kteří jsou upřímní a otevření, kteří nemají čas přemýšlet o tom, co říkají ostatní. Těch je méně. Vyzařuje z nich zdravé sebevědomí a jsou přirozeně atraktivní.

Jak si získat uznání? Je to jednoduché-přestaňte po něm toužit! Buďte sami sebou, nevyžadujte souhlas a uznání za každou cenu. Myslete na sebe a především myslete samostatně. To je to, co v nás klasický školský systém nepodporoval a spíše se snažil to z nás definitivně vymazat.

Vaše štěstí dohoníte, až nebudete cítit vůbec žádnou závislost na uznání ostatními lidmi.

Co když má někdo jiný názor než vy? Tato pravděpodobnost během dne je 1:1. Minimálně 50% procent lidí s vámi nikdy nebude souhlasit. Proto na to buďte připraveni a neberte si to osobně, když s vámi někdo nesouhlasí a neuznává vaše názory. Každý vnímáme věci jinak. Na světě je 7 miliard lidí a tím pádem 7 miliard různých vnímání stejných věcí!

Řekněte si: To je jeho věc! Se mnou to nemá nic společného!Nedohadujte se, nepřesvědčujte, poděkujte za jiný názor a věřte svému!

Váš názor je důležitý, vy jste důležití! Věřte si! Buďte sebejistí!

Máte-li děti, učte je samostatně myslet! Ukažte jim, jak si mají sami řešit své záležitosti a starosti, jak si mají nastavit správný postoj k ostatním lidem a jak se mají za sebe sami postavit. Určitě vám v dospělosti vyjádří své uznání.

 

Autor: Pavla Heřmanovská | úterý 29.5.2012 9:36 | karma článku: 9,69 | přečteno: 947x