- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Díky všem za komentáře. Ještě doplňuji k tomu roztírání - někdo sem napsal, že to "zkameněné" je proto, že je tam méně vody..no... jen pro pořádek - tuk se dá "zmrazit" rozhodně za kratší dobu, než voda :-) takže to, co se kupuje v obchodě, prostě máslo není. Nemá smysl o tom polemizovat s někým, kdo ho nezkoušel vyrobit. Neříkám ani, že to nastavované nemůže někomu chutnat, je to každého volba, co chce jíst. To co vyleze ze smetany, je prakticky stoprocentní máslo (to procento mléka v něm je tím, pokud ho nedostatečně procedím), bez konzervantů, éček ... A stačí daleko méně než toho kupovaného.Tedy to vyjde dá se říci nastejno.
Nicméně můj článek nebyl agitací na výrobu domácího másla, spíš jsem chtěla upozornit na fakt, že pokud máslo zdraží, pak k tomu mají důvod, protože buď ho výrobci doteď dotovali, nebo je nastaveno vodou a různými ztuženými tuky.Dokonce nejmenovaná "ekologická firma", která rozváží máslo lidem až k domu (vanička asi za 60 korun) ho nastavuje po mém téměř detektivním pátrání nevím proč syrovátkou, která jim zbývá z výroby sýra, a tím pádem to jejich máslo pěkně smrdí.
Pokud by se přesto chtěl někdo pustit do výroby toho domácího, může mi napsat na můj soukromý mail jana@henych.com - pošlu návod a foto, jak to vypadá. Je to prakticky bez práce, jen pak umýt robota.
pardon oprava: mělo být "tuk se nedá "zmrazit"....chybička se vloudila.
co bysme dělali? Nic jako většinou
zaneřádit si kuchyň abych ušetřila pár korun rozhodně nehodlám
ale bylinkové máslo s troškou česneku je delikateska
Místo česneku bych přidal raději bazalku, ale jinak s paní Palkovou souhlasím.
Hezký, karma. A nejlepší jsou poznámky typu: já ho nejím a tak klidně ať stojí pětistovku. Je to stejně tak inteligentní jako prohlášení: Já auto nemám, tak ať nafta stojí klidně dvě stě litr.
Nic, nejím ho jak je rok dlouhý. Když bude stát tisícovku, bude mi to úplně buřt.
Nebude, leda že by jste rezignoval na všechny výrobky ve kterých máslo je.
Pořád je levnější než bylo za komunistů a to v něm bylo ješte více vody. A nikdo neremcal.
A kdo snad za komunistů (a nejen kvůli máslu) remcal, tak potom za vítězství v literární soutěži "O zlatou mříž ministerstva vnitra" dostával máslo na příděl ve zvláštním výchovném zařízení (tedy ve vězení)...
Poznámka o ztuženém tuku v másle je naprostá hloupost.
Dovolím si odkázat na článek v časopise dTest https://www.dtest.cz/clanek-4803/test-masel-2016 . Cituji : "Evropské nařízení č. 1308/2013 popisuje máslo poměrně striktně jako „výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %, s obsahem vody nejvýše 16 % a nejvyšším obsahem tukuprosté mléčné sušiny do 2 %“. Pravidlem číslo jedna je, že máslo nesmí obsahovat nic než mléčný tuk z pravé smetany."
100% máslo z výroby neexistuje a jistě ho nevytvoříte ani domácí výrobou. Můžete si ho jedině tzv.přepustit. Např. https://kitchenette.cz/clanek/122-ghi-aneb-prepustene-maslo .
To jestli lze průmyslově vyrobené máslo dobře roztírat je dáno nejen množstvím tuku, ale i technologickým postupem při výrobě (teplota, míchání, atd).
Obávám se, že si trochu pletete dojmy a přání s realitou.
100% Máslo existuje a ani mě nikdo nepřepouštěl .
Jeste jsem necetl radu pestovat si vlastni kravu. Ale rad ja ze slehacky vyrobit maslo se v posledni dove vyrojilo nescetne.
To ze maslo lze i za studena roztirat neni tim, ze by se do nej pridaval nejaky jiny tuk, ale proste tim, ze je v nem mene vody nez v tom zkamemelem.
Pěstují se kedlubny, živočichové, včetně hmyzu, se výhradně chovají.
Tak vzhledem k tomu, že máslo je jeden z mála produktů, který se prodává v dobré kvalitě, nepovažuju jeho domácí výrobu z koupené smetany za moudrou, a už vůbec né za ekonomickou. Považuju to za akt zoufalství.
díky za komentář...jde o to, že když si koupíte máslo, není to stoprocentní máslo - je to prostě nastavené nějakým ztuženým tukem... tedy ho pak potřebujete (například na tepelnou úpravu) daleko více... čímž je to v podstatě nastejno a nejíte nějaké margaríny. Pokud lze lehce roztírat, není to máslo. Jinak co píšete, jsem si dříve myslela také - občas si kupuji jihočeské, které je hodně "máselné", ale to domácí je prostě domácí. :-) nedá se to srovnat. Je to asi jako kdybyste jezdil Škodovkou, ale Ferrari je Ferrari :-)