Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Služební zákon - zabetonování politické moci

Služební zákon vzniká v době, kdy více než jindy, mediálně funguje heslo "pryč s politiky". Ve skutečnosti však vyřeší dvě politické objednávky. Dostane do vlády Dndreje Babiše s negativním lustračním osvědčením a zabetonuje trvalý politický vliv současné vládnoucí garnitury.

Neplatí rovnítko: Služební zákon = poptávka Andreje Babiše

Politická objednávka č. 1: ačkoliv je mediálně velice dominantně Služební zákon spojován s kauzou lustračního zákona a budoucím ministrem Andrejem Babišem, ve skutečnosti tomu tak není. To můžeme celé současné vládní koalici věřit. Andrej Babiš bude ve vládě ministrem financí relativně krátkou dobu. I přes zcela jasný střet zájmů, jistě napáchá méně škod, než kdokoliv z řad Sociální demokracie. Bude stačit počínání budoucího ministra Jana Mládka na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Kauza Andreje Babiše je jen a pouze šikovná kouřová clona pro politickou objednávku č. 2: zabetonování trvalého politického vlivu.

Služební zákon zajistí trvalý politický vliv současné vlády

Služební zákon zajistí současné vládě trvalý politický vliv v celé veřejné správě, na všech ministerstev, na všech úřadech...........Pod heslem „nezávislá státní správa je všelék“ dojde k zabetonování politického vlivu nejen klasickým politickým stranám jakými jsou ČSSD a KDU-ČSL, ale také vlivovým skupinám jako je ANO. Vliv na státní správu nebude „pouze“ po dobu vládnutí, ale bude na věčné časy.

O kvalitě státní správy již nebudou rozhodovat volení politici, ale vysoce postavení nevolení státní úředníci – tajemníci, odborní náměstci atd. Je úplně jedno, jak budou v zákoně nazváni. „Nezávislí“ vysocí úředníci budou rozhodovat o kvalitě celé státní správy. Budou neodvolatelní, nebudou se nikomu zodpovídat.

Neodvolatelnost = neodolatelnost

Předat moc nad státní správou, neodvolatelným vysokým úředníkům je riziko, které si nesmíme v současné době dovolit. V době kdy je narušena demokracie založená na standardních politických stranách, v době kdy se pod heslem „pryč s politiky“ dostává státní správa do „soukromých“ rukou, je Služební zákon hazardem, který může vést k daleko větší destrukci, než sebehorší politická politika. Neodvolatelnost ve státní správě bude vést k neodolatelnosti k získání daleko větších pravomocí úředníků než je tomu nyní. Důsledkem bude daleko větší byrokracie a nepostradatelnost všech úředníků, které povede k úřednické šikaně.

Jak zajistit kvalitní státní správu?

Kvalitní státní správu určitě nezajistí přijetí sebelepšího Služebního zákona. Přijetím Služebního zákona nedojde k náhlému obratu myšlení státních úředníků jako mávnutím kouzelného proutku, nezačnou najednou pracovat jinak a lépe. Kvalitní státní správu mohou zajistit jen a pouze kvalitní, odborně zdatní, profesionální vedoucí, odborní ředitelé, ředitelé státních úřadů atd. A kdo zajistí jejich profesionalitu? Politická garnitura!

Začněme konečně hodnotit jednotlivé politické strany a jednotlivé politiky také podle toho, co skutečně udělali, nejen podle ideologie. Hodnoťme, jak fungují jednotlivé úřady, jednotlivá ministerstva. Sledujme, jak a kde funguje samospráva, do kolika dnů trvá vyřízení jednotlivých žádostí, za jak dlouho se dočkáme jednotlivých rozhodnutí. Kde a jak nám jednotliví úředníci poradí. Jak fungují jednotlivé stavební úřady, jednotlivé úřady práce, katastrální úřady atd.

Lepší fungování státní správy musí být pod drobnohledem veřejnosti a medií. Media musí přestat paušalizovat a musí hodnotit jednotlivé příklady. Ty záporné, ale i ty kladné. Hodnocení musí být zcela kompetentní, včetně srovnání s jinými obdobnými úřady. Jen tak můžeme dospět ke zkvalitnění státní služby.

Nejhorší, co může veřejnost v současné době potkat, je zbrklé přijetí Služebního zákona. Jeho následkem bude zabetonování současného stavu. A za nefunkční státní správu nebude dále nikdo zodpovědný. Politici si nyní zajistí svůj vliv na několik volebních období dopředu a nikdo s tím pak nehne.

Závěrem jedna otázka: zeptal se již nějaký redaktor pana Babiše na to zda mu chybí v podnikání nějaký zákon, který by mu určoval, že si nesmí vybírat svoje spolupracovníky?

Kvalita úředníků, jakýchkoliv, nejen státních, ale i těch v soukromém sektoru, záleží pouze na kvalitě jejich nadřízených, řídících pracovníků. Pan Babiš toto pravidlo jistě moc dobře ví. Vždy poukazuje na to, že stát se musí řídit stejně jako velká soukromá firma. Služební zákon je ale asi výjimkou. Je to jenom náhoda?

 

Autor: Jan Helikar | pondělí 27.1.2014 7:47 | karma článku: 11,06 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Jan Helikar

KSČM podporuje vykořisťovatele svých voličů

Největšího oligarchu podporuje KSČM, to je fakt, ne pouhá domněnka. Komunisti podporují své vykořisťovatele, kapitalisty, oligarchy! Nebo je snad KSČM již bez komunistů?

14.3.2018 v 7:07 | Karma: 19,82 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Společnost rozděluje beznaděj v chudých regionech

Přímá volba prezidenta přinesla emoce. Tři týdny po volbě prezidenta agentury přinesly analytické rozbory, jak je společnost rozdělena. Všichni hlásají, že je třeba společnost sjednocovat. Nikdo ale neříká, jak toho dosáhnout.

13.2.2018 v 6:50 | Karma: 20,41 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ekonomika

Jan Helikar

Volba prezidenta - personální vyprázdněnost

Co ukázala volba prezidenta? Úplná politická personální vyprázdněnost je největší porevoluční prohra demokracie. Prezident je nejvyšší politická funkce, politici se však do výběrového řízení nepřihlásili. Proč?

30.1.2018 v 6:48 | Karma: 16,65 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Uf, je to těžký, ale demokracie drží. Zatím!

Je tři měsíce po parlamentních volbách. Parlament začal makat rychle. Vyměnila se vláda, důvěru nezískala, ale začala taky rychle makat. Maká se jako o život, vlastně o zachování svobody pro premiéra.

17.1.2018 v 7:11 | Karma: 15,35 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Účelovka? Ne, to naše povaha Česká

Hnutí ANO, OLAF, Čapí hnízdo. Vyšetřování policie, dotační podvod, účelovka, vyšetřovaný předseda vlády, 50 mil Kč. To je realita. ANO získalo ve volbách 30% podporu voličů, to je rovněž realita. Je to podvod? Není to podvod?

10.1.2018 v 7:44 | Karma: 19,65 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 804x
Narozen 15.12.1960. Maturitu absolvoval v r. 1980 na gymnáziu v Náchodě. Vysokoškolské studium absolvoval v Liberci na VŠST, obor Ekonomika spotřebního průmyslu v roce 1984. V r. 1985 nastoupil do s.p. KRAS Brno, kde od r. 1987 byl vedoucím zásobování. Od r. 1991 podnikal ve výrobě konfekce. Od r. 1999 podniká v oblasti ekonomického, finančního a krizového managementu. Od roku 2002 je členem Zastupitelstva Obce Vranovice a od r. 2006 je starostou. Je ženatý, má dva syny, vnučku a dva vnuky.

Seznam rubrik