Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parlamentní volby v Německu, v Rakousku a v ČR- zrcadlo demokracie

Během 6-ti týdnů probíhají volby v Německu (výsledky voleb jsou již známy), v Rakousku a u nás. Ve všech zemích jsou pravicoví a levicoví voliči v rovnováze. Výchylka ve prospěch levice nebo pravice nejsou nikdy velké. Tím však shoda končí. Rozdíl je ve stabilitě politického systému, v hloubce demokracie.

Náhodný souběh parlamentních voleb v sousedním Německu a v Rakousku s našimi parlamentními volbami nabízí jedno unikátní srovnání. Podrobný politologický rozbor, nejen současných voleb, ale výsledků voličských preferencí v posledních dvou desetiletí může pro naší společnost posloužit jako zrcadlo demokracie. Ukazuje politickým stranám, politickým komentátorům, mediím, ale hlavně celé veřejnosti na rozdíl vyspělosti a hloubku demokracie ve všech třech zemích.

Shoda je u rozložení pravicových a levicových voličů a je jedno, kam se zrovna vychýlí jazýček na vahách při jednotlivých volbách.

Rozdíl je v hloubce demokracie a v politické kultuře. V sousedních zemích se i při volebním patu, kdy pravice ani levice nemůže sestavit stabilní vládu, najde politicky konformní řešení. Velká koalice není považována za hrůzný čin, ale je to běžné řešení, které má výraznou podporu veřejnosti. V obou sousedních zemích má podporu více než 70% voličů.

U nás je tomu naopak. U nás standardní politické strany ztratily důvěru voličů a aktivity se chopili silní, dominantní jedinci. Před 3 lety to byl Vít Bárta, nyní to jsou Andrej Babiš a Tomio Okamura. Výsledky jsou známé z působení Věcí veřejných. I přes to veřejnost hledá alternativu k velkým politickým stranám. A v tom je to největší nebezpečí. Historie již mnohokrát ukázala, že tam, kde není zažitá hluboká demokracie a selžou tradiční politické strany, tak toho dokáži ve svůj prospěch využít silní vůdcové.

Demokracie celé společnosti je založena na demokracii jednotlivých tradičních politických stran. Nejde o selhání celé společnosti, ale selhávají politické strany, zejména jejich aparát.

Nadějí nejsou nová a nová politická uskupení, ale pouze důsledná a důkladná „vzpoura“ členů tradičních politických stran. Příčinou nejsou straničtí lídři, ti jsou důsledkem politikaření v politických strukturách. Příčina je již v místních, oblastních, okresních a krajských sdruženích, v místních buňkách. Zde se prosazují jednotlivci, kteří chtějí pouze něco získat. Získat politický a ekonomický vliv, získat známé, zapojit se do prošlapaných cest penězovodů. Získat dotace na vše co je možné, ať to je účelné nebo ne, ať to stojí co to stojí. Neprosazují se ti co nabízejí myšlenky a práci ve prospěch politických ideí. Těm chybí odvaha, chybí jim ta správná drzost a sebevědomí. Nemají žaludek na to bojovat s těmi, co jdou po funkcích pouze ze zištných důvodů. Do funkcí se potom volí ti, co si to domluví v kavárnách, co si slíbí vzájemnou pomoc po volbách. Nejsou u nich důležité myšlenky, dosažené výsledky a chuť pracovat, ale jen a pouze loajalita k zavedeným praktikám politických vazeb a struktur. Ti co nabízejí myšlenky, ti co něco dokázali, ale nechtějí politikařit, nechtějí sněmovat mimo sněmy, nemají potřebu být zavázáni nepolitickým strukturám ekonomické lobby, ti jsou odstaveni.

Důsledek je znám. Přirození lídři se buď zcela stáhnou nebo působí mimo stranické struktury. A v politických stranách dostávají (sami si uzurpují) vliv lidé, pro které je politika pouze prostředek k dalšímu prospěchu, politika pro ně není cíl.

Demokracie se buduje dlouho, rychle však o ni můžeme přijít. Odpovědnost leží zejména na tradičních politických stranách, na jejich členech. Čím déle budeme svalovat vinu na druhé, na politické špičky, tím bude demokracie více ohrožena. Členská základna tradičních politických stran si musí přiznat svůj díl viny a hlavně se musí ponaučit a přestat politikařit již na těch nejnižších stranických postech.

Autor: Jan Helikar | neděle 29.9.2013 15:15 | karma článku: 13,06 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Jan Helikar

KSČM podporuje vykořisťovatele svých voličů

Největšího oligarchu podporuje KSČM, to je fakt, ne pouhá domněnka. Komunisti podporují své vykořisťovatele, kapitalisty, oligarchy! Nebo je snad KSČM již bez komunistů?

14.3.2018 v 7:07 | Karma: 19,82 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Společnost rozděluje beznaděj v chudých regionech

Přímá volba prezidenta přinesla emoce. Tři týdny po volbě prezidenta agentury přinesly analytické rozbory, jak je společnost rozdělena. Všichni hlásají, že je třeba společnost sjednocovat. Nikdo ale neříká, jak toho dosáhnout.

13.2.2018 v 6:50 | Karma: 20,41 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ekonomika

Jan Helikar

Volba prezidenta - personální vyprázdněnost

Co ukázala volba prezidenta? Úplná politická personální vyprázdněnost je největší porevoluční prohra demokracie. Prezident je nejvyšší politická funkce, politici se však do výběrového řízení nepřihlásili. Proč?

30.1.2018 v 6:48 | Karma: 16,65 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Uf, je to těžký, ale demokracie drží. Zatím!

Je tři měsíce po parlamentních volbách. Parlament začal makat rychle. Vyměnila se vláda, důvěru nezískala, ale začala taky rychle makat. Maká se jako o život, vlastně o zachování svobody pro premiéra.

17.1.2018 v 7:11 | Karma: 15,35 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Jan Helikar

Účelovka? Ne, to naše povaha Česká

Hnutí ANO, OLAF, Čapí hnízdo. Vyšetřování policie, dotační podvod, účelovka, vyšetřovaný předseda vlády, 50 mil Kč. To je realita. ANO získalo ve volbách 30% podporu voličů, to je rovněž realita. Je to podvod? Není to podvod?

10.1.2018 v 7:44 | Karma: 19,65 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 804x
Narozen 15.12.1960. Maturitu absolvoval v r. 1980 na gymnáziu v Náchodě. Vysokoškolské studium absolvoval v Liberci na VŠST, obor Ekonomika spotřebního průmyslu v roce 1984. V r. 1985 nastoupil do s.p. KRAS Brno, kde od r. 1987 byl vedoucím zásobování. Od r. 1991 podnikal ve výrobě konfekce. Od r. 1999 podniká v oblasti ekonomického, finančního a krizového managementu. Od roku 2002 je členem Zastupitelstva Obce Vranovice a od r. 2006 je starostou. Je ženatý, má dva syny, vnučku a dva vnuky.

Seznam rubrik