Co nejméně škodit a co nejméně přerozdělovat

Vzkaz všem politickýn stranám a marketingovým bossům: nevymýšlejte žádné volební taháky, nevymýšlejte žádné úplatky pro voliče. Slibte a hlavně splňte jediné, že budete  Co nejméně škodit a co nejméně přerozdělovat. Proč?

Co nejméně škodit znamená zajistit hospodářskou a politickou stabilitu, znamená zajistit funkčnost státní správy a funkčnost infrastruktury. Zcela záměrně uvádím zajistit, NE změnit, NE  vymýšlet jiné modely, NE  další a další rádoby „efektivnější změny“. To vše je třeba odmítnout. Funkčnost státní správy se nezajistí novým „Zákonem o státních úřednících“, ale pouze trvalou, důslednou a profesionální řídící a kontrolní činností. Ať nově vzniklá vládní garnitura nevymýšlí dva roky žádné změny, ale důsledně provede analýzu funkčnosti (dobu trvání vyřízení  všech žádostí, dodržování všemožných termínů atd.) a po té, ať provede personální audit všech státních institucí. Zneužívání sociálních dávek není možné zamezit častými změnami v systému vyplácení, ale pouze osobní odpovědností jednotlivých úředníků. Vládní garnitura musí odmítnout alibismus státních úředníků, ale musí podpořit jejich odpovědnost. Přijmout Zákon o státních úřednících, před důsledným personálním auditem, bude pouze zakonzervování současného nefunkčního stavu.

Jak zajistit hospodářskou stabilitu? Nevymýšlet a neslibovat žádné reformy, žádné revoluce. Neměnit zákony, neměnit daně, omezit různé výjimky, jen tak se může stát vláda předvídatelnou a současně zajistit hospodářskou a  finanční stabilitu. Cílem politiků a politiky, jako takové, nesmí být podpora všeho možného, podpora vlivových skupin. Cílem politiků musí být zajistit stabilitu a dále nepřekážet.

Jak zajistit politickou stabilitu? Ta se dá zajistit pouze jasně definovanou osobní odpovědností každého zákonodárce. A ta se dá zajistit pouze změnou volebního zákona. Volby do Poslanecké sněmovny musí být rovněž, tak jako do Senátu, většinové a musí být doplněné o možnost odvolatelnosti. Většinový volební systém, malé volební obvody a možnost odvolatelnosti „svého“ zákonodárce spolehlivě zvýší úroveň Poslanecké sněmovny a tím i zajistí politickou stabilitu. Dojde k potlačení stranických ideologií a zvýší se osobní odpovědnost jednotlivých zákonodárců.

Proč co nejméně přerozdělovat? Jen tak se dá zajistit návrat k historicky prověřeným společenským hodnotám  a hodnotám jedince. Jen tak se dá vytěsnit lobbing a omezit korupci. Čím méně se bude přerozdělovat, tím menší budou daně.

Ten, kdo dokáže přiznat a ještě ke všemu i vysvětlit, že se uchází o moji podporu tím, že chce co nejméně škodit a co nejméně přerozdělovat veřejných peněz, tak moji podporu získá. Neslibujte, že zajistíte, že se budu mít lépe a radostněji. Slibte, že mi nebudete klást překážky a já se budu mít tak, jak si to sám zařídím. 

Autor: Jan Helikar | pondělí 2.9.2013 11:28 | karma článku: 23,28 | přečteno: 606x