Máte vtíravé myšlenky? Co s nimi děláte?

Zbavit se trápení v době, kdy člověku mozek neustále předhazuje vtíravé myšlenky, moc nejde. Zkuste najít příčinu, ale hlavně co nejvíc myslete na jiné věci a udržujte nebo najděte přátelství a dobré vztahy. Hlavně nebuďte sami!

Jak najít příčinu těch myšlenek, to Vám neporadím. Příčina může být zjevná, skrytá ve vaší minulosti nebo dokonce tak hluboko skrytá, že ani nejde najít. Přemýšlejte.

Snadno se říká "Tak se s tím smiřte a přijměte to!" U některých myšlenek ano, lze najít aspoň částečné smíření, a je to ten nejjednodušší a nejprospěšnější recept. Bohužel to často neumíme. Ale měli byste se nad možností smíření aspoň důkladně zamyslet - co by to vlastně obnášelo.
Moc důležité je budování přátelství. Máme v genech, aby osamělému člověku bylo na světě mizerně, protože bez ostatních lidí prakticky nemůže přežít. Takže i když se cítíte jako absolutní introvert nebo se bojíte chodit mezi lidi, nějaká přátelství a blízké vztahy si najít potřebujete. A musíte k tomu sami v sobě najít odvahu, protože to stojí za to!

Víte, kolik osamělých lidí - starých, ale i mladých a dětí - tu žije? Zkuste najít aspoň nějakého důchodce, který ocení občasnou pomoc s nákupem a stejně jako Vy potřebuje nějakého přítele. Nebo postupně dejte dohromady skupinku důchodců, která se bude vzájemně podporovat. Navíc nám pomáhání někomu dělá psychicky dobře. Jenom pomoc nepřehánějte na svůj úkor, abyste se sami nevyždímali kvůli ostatním.

Přátelství, pomáhání ostatním a hlavně mnohem víc dobrých myšlenek.

A teď zpátky k těm vtíravým myšlenkám. Samy od sebe neodejdou. A odhánět je a snažit se přestat na ně myslet nefunguje.

Vedle analýzy a smíření je jediný způsob, jak se jich zbavit: naučit mozek, že může myslet na něco lepšího.

Začít myslet na zajímavé věci, vědomě si pochvalovat objektivně pozitivní fakta - že máte kde bydlet, že vám neujel autobus, že vám chutná oběd, sejdete se s kamarádkou,... Sami si udělejte svou sbírku dobrých myšlenek a příjemných vzpomínek.

Dobře se o sebe starat - dobře pít, jíst (vitamíny a minerály, dobře krmit svůj mikrobiom), spát, hýbat se, chodit na sluníčko, objímat a hladit, chválit sebe i ostatní, když je za co. Usmívat se nebo aspoň sám pro sebe cenit zuby ve falešném úsměvu. Věnovat se koníčkům. Zaměstnávat mozek. Relaxovat a odpočívat u monotónních činností. Dopřát si masáž, i kdybyste si měli sami krátce promasírovat nohy a ruce (směrem k srdci).

Místo abyste se užírali, myslete na něco zajímavého, učte se něco nového, buďte aktivní.

Ty nešťastné myšlenky jen tak nezmizí, budou samozřejmě přicházet i tak, ale bude jich postupně míň a míň.
A hladiny hormonů a neurotransmiterů se časem srovnají, bude Vám mnohem líp a také se Vám bude snáz myslet na jiné věci, mozek se naučí jiné myšlenkové vzroce. A po delší době zjistíte, že jste mnohem spokojenější.

Nebude Vám pak zatěžko chovat se k ostatním přívětivěji a oni se většinou budou chovat přívětivěji k Vám, protože naše emoce se snadno zrcadlí. Budete ty pozitivní emoce u lidí snáz vnímat, zatímco teď má mozek tendenci vidět u ostatních hlavně negativní pocity.
Člověk se sice negativních myšlenek nikdy úplně nezbaví, ty má každý člověk. A blbou náladu leckdy také. Mají nás totiž chránit před nebezpečím.
Ale když máte dost normálních a dobrých myšlenek, tak máte hormony v rovnováze a jste v pohodě i s tou trochou negativních myšlenek. A to by měl být Váš hlavní cíl. Jestli přitom pomůžete i někomu dalšímu se cítit líp ...

A budu to tady omílat pořád dokola: Čím líp se budou cítit lidi kolem Vás, tím bude líp i Vám. Máme to v genech. Bude to lepší i pro celou společnost, protože nešťastní lidé své neštěstí lavinovitě šíří na ostatní a také bývají mnohem nemocnější. Nechceme být společnost nešťastných lidí. Chceme být v pohodě a prosperovat.

Já moc chci, aby Vám osobně bylo dobře. Tak se odhodlejte k prvnímu kroku a pusťte se do toho!

Autor: Helena Munzarová | úterý 30.5.2023 18:22 | karma článku: 12,63 | přečteno: 361x