Šumava napadená kůrovcem a trpaslíky

Nádherný kout naší země se stal styčným bodem českých i německých turistů a milovníků zimních sportů. Bylo by tu překrásně, nebýt kůrovce a … trpaslíků.

Na šumnou Šumavu jezdíme moc rádi, zejména do Železné Rudy, odkud co by kamenem dohodil se vypínají sjezdařské ráje Špičák a Javor.

Avšak když přijíždíme na železnorudské náměstí, v každou roční dobu nás vítá na pozadí horských hotelů a penzionů neměnná pouťová podívaná – změť laciného textilu, blýskavých skleněných koulí a pestrobarevných kýčovitých předmětů nejroztodivnějších tvarů.

Před touto hitparádou nevkusu postávají s vytrvalostí sobě vlastní vietnamští obchodníci (v zimě spíš podupávají) a nabízejí s poněkud  zamrzlými úsměvy své, a dílem i tuzemské produkty.

Co je však z celého pêle-mêle sortimentu  nejstrašnější,  na první pohled bijící do očí a divoké nabídce bezesporu vévodící, jsou dlouhé šiky břeskně kolorovaných trpaslíků velikosti S až XL.

V zásadě nemám výhrady proti pracovitým Vietnamcům; možná, že tihle dokonce platí daně. Nemám nic ani proti bavorským zákazníkům, odvážejícím si ohavné metrové skřety v autech; alespoň nebudou hyzdit naše zahrádky. Dokonce mám pochopení i pro pronajímatele a případné složitosti nájemní smlouvy (pokud obojí vůbec existuje). Konec konců mám smysl i pro absurdní humor, i když tak drasticky uplatňovaný v krásné a malebné horské krajině.

Domnívám se však, že bychom se neměli trvale smířit s alarmujícím faktem, že naše přírodní krásy a jedinečný vzhled českých měst jsou dlouhodobě znehodnocovány podobným jarmarečním nevkusem.

Vím z vlastní zkušenosti, jak si v zahraničí (namátkou ve Francii) svá přední turistická střediska doslova šperkují přísnými předpisy, včetně „detailů, týkajících se druhu a barvy omítky a střešní krytiny domů. A pokud tamní úřady povolí příjezd něčeho podobného jako je kolotoč, musí být přinejmenším starožitný a mít historickou hodnotu.

Je pravda, že nám stálé trhy ve městech chybí, ale mám na mysli trhy typicky české, s místními potravinami (lesními plosy, medem, houbami, džemy a zavařeninami) a vkusnými, a pro daný region typickými výrobky - kupříkladu ze dřeva (nakonec i proklínaní trpaslíci mohou vypadat soudobě a vtipně, třeba jako ti z IKEA).

Je přece naším prvořadým zájmem a povinností všestranně podpořit místní rozvoj a neúnavně se zasazovat o propagaci lokální produkce a českého zboží.

***

O tom, že je to možné, výmluvně svědčí fakt, že jen o pár metrů dál na německé straně jsem nezahlédla ani jedinou vietnamskou tržnici.

Autor: Helena Kubíčková | úterý 24.5.2011 10:11 | karma článku: 17,59 | přečteno: 924x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Když psi mluví

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77