Sir Winton - nedostižný vzor lidských a občanských ctností?

Onehdy řekl jeden z prezidentských kandidátů, že lidé v Čechách ztratili veškeré ideály. Bude to asi pravda, protože minulou neděli prohlásil bývalý ministr v pořadu Partie o současném ministrovi, že 

je... opilec, netrefí se ani do mísy a zasloužil by nafackovat. Tento výrok i mnoho dalších leccos  vypovídají o naší parlamentní kultuře.

Ovšem abychom nezůstali jen u negativ, nedávno získal v Londýně další mezinárodní ocenění Mináčův film Nickyho rodina - skutečný příběh záchrany téměř sedmi set dětí židovského původu z Československa. Porota tak ocenila nejen režiséra a filmové zpracování, ale i ušlechtilost, lidskost, odvahu a skromnost protagonisty a zachránce - dnes už 103letého sira Nicholase Wintona. Ocenila vlastnosti, které mají stále vysoký kredit a po celém světě vzbuzují obdiv a úctu.

 ***

To, co v televizi řekli bývalý ministr a prezidentský kandidát, přesně vystihuje českou realitu. Lidé jsou znechuceni morálními principy a politickou „kulturou“ vládních (komunálních, stranických) garnitur a hledají jakékoliv záchytné body... Asi je nejvyšší čas, aby se v záplavě hašteřivých a nekompetentních mluvků, lhostejných a samolibých egoistů, nemorálních podvodníků a zkorumpovaných nenechavců objevil někdo s opravdovými lidskými a občanskými kvalitami – někdo jako sir Winton.

Dobrá politika však kromě charakteru vyžaduje i vize, předvídavost, racionální uvažování, tvrdost a neústupnost. Vyžaduje také diplomacii, strategii, taktiku a mnoho dalších věcí.

Donedávna tento vzor pro mnohé ztělesňoval Václav Havel (i když s určitými trhlinami, ale budiž - nikdo není dokonalý). Pro některé ho do jisté míry představuje Václav Klaus (jednooký mezi slepými - jak tvrdí jiní). A ze stávajících prezidentských kandidátů ho podle reakcí veřejnosti nesplňuje téměř nikdo.

Jako nenapravitelný optimista však věřím, že se mezi deseti miliony Čechů dobří politici najdou. Ostatně i sir Winton při realizaci zdánlivě fantastického plánu věřil, že... neuskutečnitelné je možné.

***

Česká politická scénanutně potřebuje záchranu... Schopní a charakterní lidé v Čechách však určitě nevymřeli a i přes opakovaná zklamání bychom neměli navolbydo jakýchkoliv zastupitelských orgánůrezignovat a vhodné politiky nepřestat hledat.

Jestliže je však nenajdeme, budeme si je muset vychovat (a počkat až dorostou), nebo se začít v politice angažovat sami...

 

 

foto: www.google.cz

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Kubíčková | pátek 12.10.2012 9:50 | karma článku: 21,48 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Když psi mluví

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77