Ne-má-me… ne-má-me….

Jezdí k nám hodně zahraničních návštěvníků. Ubytují se v  hotelech, prohlížejí si památky, chodí do  restaurací a nakupují v českých obchodech. A všude se musí domluvit (většinou anglicky).

www.flickr.com/photos

Recepční, průvodci a číšníci komunikaci s cizinci zvládají, ale horší je to u obchodníků. Ne všichni, a zejména ti starší, znají jazyky. To ovšem nevadí pokud jsou vstřícní. Neznalost jazyka sice nákup ztěžuje, ale když se snaží vyhovět, vždycky se nějak domluví.

Občas chodím do obchodu, kde se za pultem střídá několik prodavaček. Všechny jsou příjemné, jen jedna se domnívá, že musí zákazníkům dát za vyučenou. Nakupují tam převážně Češi, ale reakce prodavačky je stejná jako u cizinců - ať se ptají na cokoliv, dotazu „nerozumí", sekýruje a situaci si vychutnává.

Jednou jsem bohužel na nesympatickou prodavačku narazila. Potřebovala jsem pánské pyžamo, ale i přes podrobné vysvětlení nepochopila jaké (?)… Vysvětlení jsem ještě upřesnila... Když je neochotně přinesla, váhavě jsem řekla, že bych raději nějaké bez zapínání... ale to ji rozzlobilo … "Nemám, kdybych měla, tak Vám je ukážu"... A když jsem si na ně chtěla sáhnout, hned mě zarazila: „Kdyby každý osahával zboží jako Vy, jak by za chvili vypadalo?!... Tak vezmete si tohle, nebo ne?… Vidíte přece, že jsou tu další zákazníci!"… A tak jsem odešla bez nákupu.

Vrátila jsem se až po několika týdnech. U pultu byla dvojice cizinců, které shodou okolností obsluhovala zas ta protivná prodavačka. Vlastně neobsluhovala ….. jen jim zlostně (a česky) něco opakovala a oni jí nerozuměli. A tehdy se ke mně obrátila a řekla: „To je hrozný, jak jsou někteří cizinci natvrdlí ……

Chtěli dámský spodní prádlo, nebo co…. tak se jim snažím vysvětlit, že je nevedeme. Ale koukají  na mě a furt mi nerozumí… hláskuju jim to pořád dokola  a naprosto srozumitelně:

„Ne-má-me .... ne-má-me" ....

Co dodat?... Cizincům jsem poradila, kde nakoupit. A doufám, že až do obchodu zajdu příště, prodavačka   už tam nebude pracovat.

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Kubíčková | pondělí 18.7.2011 12:56 | karma článku: 0 | přečteno: 29x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Když psi mluví

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77