Když psi mluví

Zní to neuvěřitelně, ale rozumím všemu, co říká můj pes. Nemyslím poštěkávání, vrčení, chňapání, psí pohledy, a tak. To zvládne kdekdo. Myslím skutečnou psí řeč.

Ani jsem nemusel jako Jiřík ve Zlatovlásce spolknout kus hada. Prostě jsem se jednu letní neděli probudil, posadil na posteli a slyším: 

Co koukáš, chlape jeden plešatej, tlustej? Nedělej na mě tyhle voči, že by se nad tebou pes ustrnul! Že ty bys zas něco slupnul? Jasně, pořád jen dumáš, kde co sežrat a pak se převalit na záda! No jo, a už je to tady! Chceš podrbat! A Petra, která tě moc dobře zná, už tě škrábe a hladí!“

Nemůžu uvěřit vlastním uším! Naprosto zaskočenej a šokovanej, jak se mnou nevděčně a neuctivě mluví, povídám tomu drzýmu psisku:

Co si to dovoluješ, troubo chlupatej?“

A on odsekne:

Neříkej mi troubo! Za prvý nevím, co to je, a za druhý mě to uráží.“

Moment, tu větu znám,“ říkám, „asi se moc díváš na televizi!“

A on jakoby nic:

Dělám si srandu, ovšemže vím, co je trouba, jenže tak velkej snad ještě nejsem (a hloupej už vůbec ne)!“

Na rozhovoru s retrívrem Budulínkem, jinak Budym, mě nejvíc udivilo, že neproběhl nahlas, ale potichu - jaksi telepaticky, a tedy nikdo, ani moje žena Petra, ho nemohla slyšet. O to působil bláznivěji. Zpočátku jsem si myslel, že je to následek včerejší divoké párty, která se protáhla až do rána. Ale poněvadž se ten překvapivý hovor v různých obměnách opakoval, musel jsem ho brát jako skutečnost a přistoupit na nová pravidla: začal jsem se svým psem mluvit jako rovný s rovným...

Když tu absurdní situaci hodnotím s odstupem, zjišťuju, že měla na můj život fatální dopad. A vím, že jsem za žádnou cenu neměl dopustit, aby u nás zavládla takzvaná demokracie, protože přílišná svoboda nikomu neprospívá – lidem, ani zvířatům. Teď toho lituju, bohužel příliš pozdě!

Od oné neděle se Budy začal do všeho plést, kritizovat a vznášet požadavky. (Možná je vznášel už dlouho předtím, ale tehdy jsem nerozuměl ani slovo.) A chtěl toho moc, počínaje pohodlnějším spaním.

Proč ty máš polštář a deku,“ dorážel, „a já nic?“

Stačí ti srst!“ namítl jsem.

Blbost,“ oponoval, „taky jsi pěkně zarostlej a přesto máš přikrývku. Koukej ji navalit i s poduškou!“

Jindy si Budy vymínil, že si bude zvát návštěvy.

Co ti dávají k žrádlu?“ ptal se sousedova teriéra, zatímco leželi na sedačce, ukusovali oplatky Vlnky a zapíjeli je colou.

To je různý, já mám rád skoro všechno. Většinou, co jedí sami.“

Budyho to dost rozladilo a před večeří se naštvaně vyptával:

Jak to, že Petra nevaří taky pro mě a nesedím s váma u stolu?“

Máš přece speciální psí granule! Jsou pěkně drahý a je v nich plno minerálů a vitamínů,“ namítl jsem.

Nesmysl!“ hádal se. Když ti onehdy Petra dávala k snídani bio müsli a kakaový granule fair trade, kroutil ses jako had a šel sis usmažit vajíčka se špekem! A všechno jsi potom sežral sám! Lakomče!“

Špek není vhodnej pro tvůj žaludek,“ hájil jsem se.

A pro tvůj žlučník jo?“ triumfoval.

Rýpavé řeči, zaměřené převážně proti mé osobě, se daly jakž takž vydržet, dokud Budy nezačal řešit otázky občanského soužití, politiku, rasové předsudky a globální problémy vůbec.

Nesnáším rasisty,“ rozčiloval se, „kteří zakazujou psím spoluobčanům vstup do hospod, supermarketů a bůhvíkam ještě. A ,páníčky' (neslyšíš, jak to feudálně zní?), co nechávaj psy potupně uvázaný venku jak otroky, bych přísně trestal a veřejně pranýřoval. Proč se s takovejma lidma nezatočí? Nemluvě o urážlivejch náhubcích, hroznejch předpisech a katastrofálních podmínkách při cestování! S řádnou jízdenkou se krčíme pod sedadlem, v kleci, nebo se válíme po zemi. Zacházejí s náma jak se zavazadlem a nemáme nárok ani na slevy a zdravotní pojištění!“

Budy denně vypočítával křivdy, nespravedlnosti a příkoří, páchané na psí rase, a vyčítal mi, že jsem pasivní a dostatečně nehájím psí zájmy. Poté, co musel čekat před volební místností, až vhodím lístek do urny, žádal volební právo a podobně jako sufražetky za ně hodlal bojovat.

Až se naučím mluvit nahlas,“ argumentoval, „což nebude trvat dlouho, plánuju založit stranu ČPO - Českou psí obrodu, zvítězit ve volbách, dostat se do sněmovny a kandidovat na vysoký politický posty. Rozhled a vyjadřovací schopnosti na to mám!“

Na politickou dráhu se taky začal systematicky připravovat. Místo několika - podle něj hloupých lifestylových magazínů navrhl odebírat časopis Psí vesmír a v televizi a rádiu sledovat jenom pořady, určené úzkému okruhu zájemců a věnované menšinám. A pokud jde o literaturu, znal nazpaměť jména všech známých politologů a filosofů.

Díky Budymu u nás doma nezůstal kámen na kameni. Korunu změnám ovšem nasadil až o pár měsíců později, kdy s rozhodným výrazem nakoukl do mé pracovny - jako že si zásadně promluvíme, sebevědomě vešel, a zpříma, jako chlap, mi řekl:

Podívej, je nad slunce jasnější, že jsem hezčí, chytřejší, Petra mě má radši a tráví se mnou víc času! Ostatně, jestli mi nevěříš, můžeš se jí zeptat!“

Ustrnul jsem.

Taky se chystáme společně podnikat. Budeme spolu mít e-shop a prodávat potřeby a doplňky pro psy. Petra mi podrobně vysvětlila obchodní strategii a slíbila, že jako šampion a vítěz mnoha soutěží budu na reklamních fotkách. Pochop, že je to pro mou budoucí kariéru slušná publicita!“

A když mi tak jasně a bez okolků objasnil logiku věcí, potom mi Budy - podle všeho lakmusový papírek našeho vztahu s Petrou – navrhl, abych se s ní dal rozvést.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Kubíčková | sobota 22.8.2015 23:50 | karma článku: 19,05 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77

Helena Kubíčková

Nebe s balonem

20.8.2015 v 15:31 | Karma: 18,88