Kdo obléká moderátorky České televize?

Občas se dívám na zprávy ČT 1 a žasnu... Ne že by se mi tak líbily (ani po roce jsem si na jejich „vylepšenou“ podobu nezvykla), ale někdy mě udivuje, co mají moderátorky na sobě. A napadá mě, kdo je asi obléká…

Musím však dodat, že jinak nemám k moderátorkám žádné výhrady. Naopak oceňuji jejich příjemný vzhled a profesionální projev a pouze mi vadí, když se na obrazovce objevují v prapodivných modelech, připomínajících kreace z amatérských kurzů šití.

Vkus je samozřejmě osobní záležitost - každý považuje za hezké něco jiného. Ale přesto pár zásad oblékání platí všeobecně. Především zásada, že oblečení má kvality nositele podtrhnout, a ne potlačit. A stejně tak platí, že pokud někdo vystupuje na veřejnosti (zvlášť v televizním zpravodajství), neměl by nevhodným nebo křiklavým oblečením odvádět pozornost od toho, co sděluje (ledaže jde o úmysl či záměr). Ostatně s těmito pravidly se dnes běžně setkáváme ve firemních a podnikových dress codech.

Respektování zásad formálního oblékání ale vůbec neznamená, že mají moderátorky vypadat jako šedé myši. Nebo že jejich šatům bude chybět nápaditost, přitažlivost a barevnost. Ovšem za předpokladu, že stylista či kostymér ví, že lesklé látky (do kterých byly zpočátku výhradně oblékány) mohou působit lacině a přidávat i štíhlé postavě na objemu. Je mu známo, že příliš těsné šaty nevypadají elegantně a zdůrazňují i sebemenší nedostatky (někdy stačí povolit švy jen o pár milimetrů). Stylista rovněž bere v úvahu, že výrazný vzor či dekor nemá připomínat lidový kroj. A také ví, že existuje široká škála barev a odstínů (vhodných i na obrazovku), tudíž nemusí používat právě zmrzlinově růžovou, papouščí žlutou, nebo signální (vlajkovou) rudou...

Někdy to však vypadá, jako by moderátorky oblékali amatéři, kteří o těchto pravidlech nikdy neslyšeli; vyplývá to i z mnoha rozhořčených reakcí diváků (včetně uznávaných módních návrhářů). Jsou samozřejmě i tací, kteří si šatů nevšímají, ale to neznamená, že na nich nezáleží (tím spíš, že penězi koncesionářů by se nemělo plýtvat). Styl oblékání moderátorů je totiž - kromě mnoha dalších věcí - také vizitkou České televize a měřítkem její profesionální úrovně.

***

1. května oslavila Česká televize šedesátiny - měla tedy dost času se zprofesionalizovat. Ale zaměstnává opravdu odborníky...?

Evidentní inspirace Mrazíkem...chybí jen berla mrazilka.

  VLAJKOVÉ INSPIRACE:

Pro tento model byla asi vzorem vlajka Tunisu...

  

 

 

 

 

 

 

 I tady se zjevně jedná o volnou inspiraci vlajkou - tentokrát Jemenu.

  

 

 

 

 

 

 

 

Předloha je zřejmá - signální vlajka při automobilových závodech (napomenutí jezdce za nesportovní chování).

  

ČT 1 rozhodně nepokulhává za Bollywoodem.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jedna z příjemnějších sladkých kreací,  inspirovaná zřejmě dortovou Barbie.

    Moderátorky BBC a ZIB

    Moderátorky  CNN

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Kubíčková | pátek 17.5.2013 8:50 | karma článku: 38,81 | přečteno: 9154x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Když psi mluví

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77