Kdo má rád klasiku v trochu jiném hávu, pochutná si. Řeč je o alsaské specialitě CHOUCROUTE (šukrut) - obdobě našich uzeninových jídel. Alsasko je malebný region v severovýchodní Francii, jehož kuchyně je ovlivněna sousedním Německem. Proto i pojmenování tradiční krajové pochoutky vzniklo spojením francouzského slova CHOU (zelí) a německého SAUERKRAUT (kyselé zelí). Choucroute se připravuje v mnoha obměnách, ale její základ obvykle tvoří právě zelí, uzené maso, klobásy a párky.
CHOUCROUTE (pro 4 osoby):
- 50 dkg kysaného zelí
- 12 dkg anglické slaniny, špeku
- 50 dkg libového uzeného bůčku (nebo 6 ks uzených žebírek)
- 1/4 l kvalitního suchého bílého vína
- 2 lžíce husího/kachního (vepřového) sádla
- 25 dkg klobásků
- 25 dkg libového uzeného masa
- pepř, sůl
- 2 1/2 cl třešňovice (hruškovice, meruňkovice, nebo slivovice)
- střední jablko
- 2 cibule, 3 stroužky česneku
- 10 bobulek jalovce, sušený nebo čerstvý tymián, bobkový list, hřebíček
- 2 dcl hovězího vývaru (i z kostky) - případně víc podle potřeby
- 2- 4 párky (nejlépe frankfurtské)
- 1 malý brambor (na plátky nebo postrouhaný)
- 100 g brambor (vaří se zvlášť ve slupce a přidávají oloupané 10 min. před podáváním)
Postup:
- na sádle osmahneme slaninu a jemně nasekanou cibulku dozlatova
- přidáme propláchnuté a okapané kyselé zelí, strouhaný brambor a podusíme 5 minut
- přilejeme víno, vložíme česnek, oloupané jablko na kostičky, jalovec, hřebíček a bylinky (v pytlíčku)
- zalejeme hovězím vývarem a vaříme pod pokličkou doměkka
- asi půlhodinu před podáváním přidáme uzený bůček, opečený na pánvi a nakonec orestované párky a pálenku
- osolíme a opepříme podle chuti
- zelí servírujeme na nahřáté míse, obložíme je bůčkem a uzeným masem, klobáskami a párky
- jako přílohu podáváme brambory, uvařené ve slupce (případně chléb nebo bramborový a houskový knedlík)
Přípravu můžeme urychlit v papiňáku nebo v troubě - maso a zelí dusíme v kameninovém nebo skleněném pekáčku při teplotě 150oC (v horkovzdušné při 130oC). U tohoto jídla Alsasané také doporučují neměnit postup a zachovat všechny přísady. Víno, pálenka, jablko, koření a bylinky totiž dodají jídlu charakteristickou chuť a vůni a překvapivě dobře ladí s uzeninami.
Ani s kaloriemi si nemusíme dělat starosti, když použijeme libové maso a dáme si menší porci. Kromě toho má zelí pročišťující účinky a prokazatelně napomáhá hubnutí. A kdyby bylo nejhůř, můžeme přebytečná deka třeba vytančit!
foto - www.google.com