Třešťské betlémy

Třešť je neveliké město v okrese Jihlava nacházející se nedaleko slavnější Telče. Třešť je město známé především jako město betlémů. O vánocích tu každoročně pořádají výstavy na toto téma. Ačkoliv jsem přes město pracovně projel za život minimálně tisíckrát, až o těch posledních vánočních prázdninách jsem se zde zastavil, abych se na betlémy zašel podívat. A spadla mi čelist…

Ano, přátelé. V Třešti funguje Spolek přátel betlémů. Je zde celoroční stálá expozice betlémů nacházející se v prostorách tzv. Schumpeterova domu (dům patřící kdysi slavnému třešťskému rodu Schumpeterů – fabrikantů a vzdělanců) a právě tuto expozici jsem spolu s ostatními členy naší rodiny navštívil.

 

Kromě expozice v Schumpeterově domě, kde se nachází také pobočka Muzea Vysočiny s vystavenými betlémy, lze navštívit v zimních měsících (dle dostupných pramenů od 26.12. do 2.2.) také expozice betlémů v třešťských rodinách. Tradice stavění těchto betlémů v třešťských rodinách je 200 let. Další betlém se také nachází v kostele nedaleko Schumpeterova domu. V létě se v Třešti také koná akce s názvem Dřevořezání, kde se lze setkat s řadou řezbářů nejen z Třeště vyřezávajících betlémy i jiná umělecká díla.

 

Jak jsem pochopil, betlémy v Třešti vznikaly především proto, že zde kdysi byla řada řezbářských podniků vytvářejících umělecký nábytek i dekorace a tudíž vlastně i mnoho šikovných řezbářů, kteří se ve svém volnu pustili do vytváření těchto krásných vánočních dekorací.

Když jsme navštívili zdejší výstavu betlémů, zaujala mě především rozsáhlost některých zde vystavených betlémů, zabírajících obrovské prostory až ke stropům. Více viz přiložené fotky a fotografie na této adrese:

http://xhavlicd.rajce.idnes.cz/2013-12-28_-_Trest_betlemy_-_vylet

Pokud budete mít čas, určitě se zajeďte na betlémy do Třeště podívat… Stojí to za to.

http://betlemytrest.wz.cz/

http://www.trest.cz/betlemy/d-1690/p1=2515

 

No a kdyby jste náhodou zatoužili mít doma dřevěný ručně vyřezávaný betlém z lipového dřeva, navštivte také můj e-shop s betlémy nacházející se na této adrese:

http://betlemy.xrs.cz

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Havlíček | sobota 18.1.2014 12:36 | karma článku: 7,34 | přečteno: 407x
  • Další články autora

David Havlíček

Tak a je tu rok 2015

20.1.2015 v 1:28 | Karma: 6,33

David Havlíček

Betlémy ze dřeva

5.12.2014 v 16:23 | Karma: 0

David Havlíček

Dřevěné betlémy

13.11.2014 v 15:08 | Karma: 8,45