Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla

Knihy C.D.Payna si získali moji oblibu v dobách mého dospívání. Tehdy mezi mladými kolovaly první díly jeho dnes již kultovní série Mládí v hajzlu a neminuly ani moje já. Od té doby si rád přečtu i další příběhy tohoto jistě zajímavého autora, který, ač není zrovna nejmladší, umí se nejen vcítit do role vzdorujícího pubescenta (viz Mládí v hajzlu), ale jak dokládá v mnou právě dočtené knize i do života matky tří téměř dospělých dětí a manželky, která se snaží dostat z okovů nefungujícího manželství.

 

 

 

Chřipka je sice nepříjemně věrná přítelkyně, ale mně jednou za čas umožňuje přečíst si knihy, na které bych jinak neměl čas a to i přestože jsem se rozhodl věnovat čtení více chvil svého života nežli dříve tím, že ukrojím z doby, kterou jinak trávím trénováním svých jater v hospodském prostředí.

 

U knihy Dědictví je tomu nejinak. Aktuálně ležím s chřipkou v posteli a tak přelouskávám jednu knihu za druhou. Tento knižní titul jsem si dovezl jako jeden z úlovků loňského knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě a nutno říci, že jsem jím byl mile překvapen.

 

Kniha totiž nejen obsahuje můj oblíbený Paynovský humor, ale mám takový pocit, že je ho v této publikaci přesně tak akorát, aby to bylo únosné a tudíž byl děj, ač s lehkou nadsázkou, uvěřitelný a přirozený. Zároveň je ale protkán tajuplným příběhem, v němž hlavní hrdinka hledá svoje rodové kořeny a pravdu o spojení jejích předků s autorkou jí oblíbených románů.

 

V knize Dědictví, jak jsem již výše uvedl, se seznámíte s deníkem ženy v domácnosti jménem Helena, žijící poměrné fádní a průměrný život americké ženy setrvávající v manželství se suchým právníkem, který sex vyměnil za golf. Helena je zároveň matkou tří poměrně nesnesitelných polodospělých a dospělých potomků. Jednoho dne ale zdědí dům po zesnulé tetičce a to jí změní zásadně život.

 

Když se tuto nemovitost totiž rozhodne připravit a zvelebit pro případný prodej získá možnost jak utéci z okovů otroka domácnosti. A tak během těchto zvelebovacích prací tráví čas především čtením teenagerovských románů svého mládí od své oblíbené autorky a užíváním si nově nabitého volna, což ji kompletně promění život, umožní ji seznámit se s novými i starými muži jejího života a následně tak dospět k rozvodovému řízení a realizování nového vztahu. Celým příběhem se pak prolíná jakýsi téměř detektivní příběh, v němž Helena zjistí jistou spojitost své rodiny a zděděného domu s tajnůstkářským životem autorky zmíněných románů a snaží se dopátrat pomocí svého nového přítele a dalších osob, jak to vlastně všechno bylo. Tento fakt tak dělá z knihy velmi čtivou publikaci, která dle mého patří k těm lepším věcem, které C.D.Payne napsal.

 

PS:

Nebavily mě jeho Americké krásky...

 

 

Profil knihy:

http://www.databazeknih.cz/knihy/dedictvi-aneb-jak-helena-ke-stesti-prisla-149764

 

 

 

 

Autor: David Havlíček | pátek 3.1.2014 23:26 | karma článku: 5,73 | přečteno: 408x
  • Další články autora

David Havlíček

Tak a je tu rok 2015

20.1.2015 v 1:28 | Karma: 6,33

David Havlíček

Betlémy ze dřeva

5.12.2014 v 16:23 | Karma: 0

David Havlíček

Dřevěné betlémy

13.11.2014 v 15:08 | Karma: 8,45