Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rasista? Těší mě...

Informatik by politickou korektnost (dále PK) zařadil mezi komunikační protokoly, jejichž primárním cílem je maximálně zkreslit přenášenou informaci. Ale v informatice se - díkybohu - s podobnými protokoly setkáváme jen velmi, velmi zřídka.

Zato v životě na nás vykukují odevšad, a není to jen nějaký obyčejný newspeak, co překrucuje realitu frázemi a hesly. Je to komplexní fenomén, který postihuje a ovlivňuje všechno veřejné, politiky počínaje a médii konče. Jeho působením se ocitáme v jakési Alenčině zemi za zrcadlem, kde se člověk přestává divit čemukoli, a nevěří ničemu.

Vedlejším efektem PK je sterilita. Postihuje všechny nakažené, a jak se zdá, je nevyléčitelná.
V médiích se projevuje tím, že jim nikdo nevěří. Zprávy přestávají být zdrojem informací a stávají se důvodem ke spekulacím a živnou půdou pro šíření fám. Čím míň lidé věří sdělovacím prostředkům, tím víc věří jiným informačním zdrojům.
V politice se tato sterilita projevuje neschopností cokoli řešit. Když nesmíte problém pravdivě pojmenovat, nemůžete ani začít hledat řešení na správném konci.
Stejně tak se projevuje ve státní správě. Tady navíc účinně paralyzuje veškeré složky výkonné moci - přece nelze zasahovat proti problémům, které oficiálně neexistují.

Novináři si dnes můžou v údivu ukroutit hlavu, jak je možné, že se shromáždění v Rumburku nechalo strhnout hloučkem radikálů. Ale proč se diví, je to hlavně jejich úspěch. Celou svoji kariéru zasvětili rozdávání razítek RASISTA, XENOFOB, FAŠISTA a dalších. Rozdávají je komukoli, stačí se jen trochu odchýlit od linie PK. Stačí poukázat na problém, pojmenovat ho ne PK, ale pravdivě, a v tu ránu máte štempl a jste vyřazení z jakékoli „seriozní“ diskuse.
Výsledkem tohoto razítkování je, že rasista je v obecném povědomí člověk, který neztratil kontakt s realitou.

Toto razítkování se začalo ve velkém používat teprve nedávno. Patrně první masové nasazení bylo zaznamenáno v souvislosti s proslavením Matiční ulice.
Vzpomínáte na tu zídku, která dnes stojí u ústecké ZOO? Tu tenkrát nechal v Matiční ulici postavit ústecký magistrát na žádost místních starousedlíků, aby je ochránila před nechtěnými sousedy z holobytů naproti. Vadil jim například hluk v pozdně nočních i ranně ranních hodinách. Taky jim vadily nájezdy na jejich domky a zahrádky - i když tady šlo spíš o výměnný obchod, návštěvníci často nechávali výměnou za ovoce, zeleninu či kovové předměty nějaký ten litr moči na dveřích, někdy i něco hustějšího na zápraží.
Magistrát se tenkrát bláhově domníval, že má sloužit řádným občanům. Jenže když pomůžete  řádným občanům proti nepřizpůsobivým, často se dopustíte rasového zločinu, který zvedne vlnu odporu v celém světě. A přesně to se stalo i tady.

Byl spuštěn povyk veliký, převeliký. Média a ochránci lidství ucítili senzaci. Někteří politici ucítili šanci ukojit své obrovské ambice i při absenci jakýchkoli schopností. A celá tato PK fronta užitečných idiotů během pár dní nafoukla bezvýznamnou keramickou zídku do rozměrů odporné a strašidelné Berlínské zdi.
TV štáby z celého světa k nám jezdily natočit betonové monstrum s kulometnými věžemi a ostnatým drátem. Na místě zjistily, že je tu problém, a sice v tom, že tady žádný skutečný problém není. Ale většinou stačilo udělat pár rozmazaných nočních záběrů, aby to za dramaticky deklamujícím reportérem vypadalo, že u nás hoří domy a teče krev, a divák byl spokojený. Přece ho neodbudou zprávou, že to všechno je jen pěkný humbuk. A když nám dělá tak dobře kydat na sebe hnůj, proč nekydnout taky, ne?

A tak se u nás razítko RASISTA poprvé osvědčilo ve velkém měřítku, a přineslo nám světovou proslulost. PK zdravý rozum zvítězil, problém se PK vyřešil.

Jaký je výsledek řešení? Zídka se zbourala, město vykoupilo domky v nejpostiženější oblasti, řádní obyvatelé sbalili kufry a odtáhli. Z horní části Matiční je dnes mrtvá zóna. Problém se přestěhoval do dosud živého zbytku ulice a rozlezl se do okolních ulic. Jenže dnes už si nikdo netroufne stavět nějaké ploty, takže to trápí jen místní spořádané obyvatele, a ti jsou všem PK razítkovačům s prominutím u pr… úplně lhostejní.

Nevím, kolik takových řešení si ještě můžeme dovolit, nevím, kolik mrtvých zón ještě vznikne z původně klidných a malebných uliček, než se problém vyřeší. Možná jednou staneme na okraji rozsáhlé měsíční krajiny, která kdysi byla zemským rájem na pohled, a řekneme si s uspokojením: tak, tohle je z námi…

Nicméně zatím je tu pořád ještě co řešit a devastovat – což je vlastně ve výsledku jedno a to samé - a tak se má PK a její šiřitelé stále čile k světu.

Rasistou se dnes stanete snadno. Stačí říkat, že zákon má platit pro všechny stejně. Stačí se ptát, proč se vyhazují veřejné peníze na mlhavé projekty s temným pozadím a často s neméně temnými protagonisty. Stačí se ptát na výsledky těch projektů, na efekt a přínos vynaložených prostředků. Stačí trvat na pravdivém a nezkresleném pojmenování problémů - a když ke všemu trváte na tom, aby se začalo přemýšlet o jejich skutečném řešení, máte razítko jisté.
Rasistou je ale často i úplně obyčejný člověk, který se neptá ani neremcá, ale má jen smůlu na sousedy.

Výsledkem masového razítkování je inflace pojmů, vyprázdnění jejich obsahu. Označení RASISTA dnes už nikoho netrápí. Když se rozhlédnete po orazítkovaných, zjistíte, že až na pár výjimek vůbec nejste ve špatné společnosti – naopak, pohled na druhou stranu barikády spolehlivě zaplaší jakékoli touhy vrátit se zpátky mezi „čisté“.

PK mentoři dnes nevěřícně kroutí hlavou – jak můžou normální lidé fandit náckům a extrémistům? Jak můžou z chodníku mávat pochodu holohlavých vymaštěnců v bombrech? Jak se může pokojná demonstrace nechat strhnout několika bojovněji naladěnými jednotlivci k výhružnému pochodu do nepřátelských čtvrtí?
Normální člověk hledá normální řešení problémů, které se ho přímo dotýkají. A když mu ho neposkytnou ti, kteří to mají v popisu práce, přestane jim věřit a hledá jinde.
Politici, úředníci, média nebo „ochránci“ mu řešení neposkytnou. Ti se mu snaží PK namluvit, že právě on je hlavním zdrojem problémů. Že jeho touha po klidu, pořádku, bezpečí a normálním životě je vlastně útokem na hodnoty jiné, prospěšně sdílené a obohacující kultury - a že tento útok je opodstatněný jen její neznalostí a slepou iracionální nenávistí.
Výsledkem jejich řešení jsou gheta a vylidněné ulice, vybydlená sídliště a skládky odpadu uvnitř měst, pocit bezmoci na jedné a beztrestnosti na druhé straně, a autonomní oblasti, kde neplatí obecná pravidla a zákony.

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | neděle 28.8.2011 2:17 | karma článku: 34,58 | přečteno: 1774x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli