Pozor na laciné asijské padělky značkových vajec

S přicházejícími velikonocemi je náš trh opět zaplavován lacinými padělky značkových výrobků všeho druhu. Týká se to i vajec - naší tradiční velikonoční rekvizity.

Na tyto padělky, pocházející převážně z asijských zemí, ale zčásti taky z domácích ilegálních pěstíren, můžete narazit zejména u stánkových prodejců, ale objevily se i v kamenných prodejnách, a dokonce i v  hypermarketech velkých obchodních řetězců.
Jejich koupí ušetříte maximálně pár stokorun za kus, ale mohou se vám taky ošklivě prodražit. Když je totiž u vás objeví finanční policie, ať už při běžné pouliční kontrole nebo při namátkové domovní prohlídce, hrozí vám obvinění jak z porušení autorských práv, tak z daňového úniku.
Laciné padělky navíc kromě důležitých identifikačních znaků a estetických prvků často postrádají důležité technologické prvky, které umožňují bezpečnou manipulaci s vejci ve všech fázích jejich spotřeby. V takovém případě riskujete navíc obvinění z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování.

Podívejme se nejprve, jak vypadá standardizované eurovejce - mnozí z vás už ho jistě viděli, někteří dokonce i zevnitř, ale nebude na škodu si jeho znalost občerstvit.

Eurovejce vychází z klasického kapkovitého tvaru se zaobleným dnem a protaženou špičkou, který mají vejce od nepaměti. Šlechtěním nosnic, zejména v oblasti grafiky a průmyslového designu, byl klasický tvar obohacený řadou prvků, které jednak zvyšují estetickou hodnotu vejce, jednak jsou důležité pro jeho bezpečné zpracování.
Dominantním estetickým a současně ochranným prvkem zaručujícím pravost je logo EggU na čelní straně vejce. Vlastně jen díky němu dnes bezpečně víme, která strana vejce je čelní.
Dále jsou tu již zmíněné techologické prvky. Grip v horní části těsně pod špičkou dovoluje bezpečné a neklouzavé uchopení vejce a jeho transport na krátké vzdálenosti.
Nakřapovací zóna se zeslabenou skořápkou slouží k bezpečnému a přesnému nakřápnutí vejce o hranu standardizované eurolinky, a perforovaná nakřapovací drážka zajistí přesné rozdělení skořápky při rozkřápmutí na dvě objemově přibližně stejné poloviny (dovolená odchylka max. 12%).

A nyní se podívejte na nejrozšířenější padělky a všiměte si charakterisických znaků, podle kterých je bezpečně odhalíte.

 

Věřím, že pro vás byl článek přínosem a seznámil vás v dostatečné míře s riziky, která člověk podstupuje kupováním padělaných vajec. Ale nejde jen o rizika, jde i o samotný požitek z konzumace, který je u originálu prostě úplně někde jinde. Nejlépe to ostatně vyjadřuje známý slogan: "Není snadné ho získat, ale když už ho získáte, tak si ho vychutnáte."

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | úterý 13.3.2012 12:46 | karma článku: 35,65 | přečteno: 3200x