Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo může za mír?

Kdysi jsme se učili, že za mír vděčíme Sovětskému Svazu a nerozborné jednotě bratrských národů socialistického tábora. Dnes se učíme, že mír je tu jen díky nerozborné jednotě bratrských států EU.

Tak kdo je za ten mír vlastně odpovědný? Nebo ho čtyřicet let střežil socialistický tábor pod vedením SSSR, a po jeho pádu převzala údržbářskou štafetu EU? Asi jo.

Taky světlé zítřky EU převzala, se vším, čím jsou charakteristické – zejména tím, že se s každým krokem vzdalují, a čím jsou dál, tím větší máme jistotu, že jdeme správně. Jen se musíme ještě víc semknout, abychom lépe čelili následkům našich kroků.
Jediný rozdíl mezi světlými zítřky tenkrát a dnes je v barvě - tenkrát byly zítřky malovány rudě, dnes jsou víc do zelena. Tenkrát nám v důsledku boje za ně žloutla země pod oxidy síry a kyselými dešti, dnes nám žloutne pod energetickou vegetací. Výsledek je prakticky tentýž - mrtvá půda - takže to vypadá, že všichni architekti světlých zítřků spoléhají, že až přijdou, nebudeme už zemi potřebovat.

Dalším dědictvím je bezvýhradná poslušnost, samozřejmě dobrovolná. Tam kde je jistota,  jsou otázky zbytečné, a mluvit o problémech znamená přivolávat je. Souhlas s čímkoli je vnímán jako implicitní záležitost. Nastávají tak roztomilé situace, kdy titíž lidé, kteří radí babičkám a dědečkům, aby byli opatrní a každou smlouvu si napřed přečetli, než ji podepíší, radí politikům přesný opak.

I média začínají propadat sentimentu, a tak se nám do zpravodajství už zase vkrádá servilita vůči vrchnosti, a aby to bylo vyvážené, tak nesmiřitelnost a nenávistně odsuzující tón vůči jejím oponentům. Autocenzuru poslušnosti sice vystřídala autocenzura politické korektnosti, obojí je ale opět velmi často motivováno existenční závislostí, jen v ojedinělých politováníhodných případech čistou vírou.
Pro příklad nemusíme chodit daleko. Včera tady na blogu vyšel jakýsi redakční úvodník, který mi zase připomněl mládí... to se mi poslední dobou stává tak často, že jsem už vyloučil náhodu z okruhu podezřelých.

Podobné úvodníky jsem kdysi na vojně četl v Obraně Lidu. Nebyl jsem sice nijak vášnivým čtenářem stranického tisku, ale na vojně byl odběr tohoto plátku dobrovolný. Když ráno balík novin dorazil na rotu, pomocník dozorčího je bajonetem rozřezal na kousky o té správné velikosti a naplnil jimi zásobníky na WC. Tam jsme se konečně dostali k četbě - ostatně jedině tam a v této formě články dávaly jistý smysl. A jelikož byla demokracie, rovnou jsme se k nim vyjářili ve velmi otevřené diskusi - řekl bych na plnou hubu, ale to by bylo anatomicky nepřesné.

Musím uznat, že tenkrát byli novináři daleko upřímnější - nazývali ty, kterým nevoní nový řád, rovnou zaprodanci a samozvanci. Dnes jsou to prostě ňoumové, kteří někomu naletěli, protože nemají zkušenosti s totalitou a nepoznali válku.
Ale jedno zůstalo stejné, zase je tu nepřítel - ideodiverzant, který maří úsilí budovatelů a podrývá snahu všech poctivých lidí dojít k světlé budoucnosti. Ideodiverzní centrály se jen přestěhovaly z Mnichova na Pražský Hrad a neovládají je už jestřábi z Pentagonu a šedé emience z CIA, ale Václav Klaus se svou hradní partou... ale zase tu máme nepřítele osvědčeného střihu, nepřítele, který plete lidem hlavy a rozsévá nedůvěru, a tak podkopává jednotu a semknutost a...

Zásadní rozdíl mezi tehdy a dnes je v tom, že tehdy se ideologové báli hlasu lidu, a tak ho jednoduše zakázali - zavřeli nás do klecí, tábor míru a nerozborného přátelství obehnali ostnatým dátem a drželi nás pod zámkem. V tom udělali soudruzi chybu. Dnešní vůdci vědí, že s hlasem lidu si nemusejí dělat žádné starosti. Stačí správně podchytit a motivovat politickou reprezentaci a byrokratický aparát - třeba dotacemi - a s nějakým hlasem lidu si nemusíte dělat těžkou hlavu – dokud má chléb a hry, nestará se za co. A když začne některý politik zlobit, stačí pohrozit omezením přísunu, případně přivřít nějaký ten kohoutek, a hned se najde dost mravokárců, kteří mu vysvětlí pojem solidarita.

V souvislosti se zmíněným článkem a jeho nepřehlédnutelným mírovým akcentem vyjádřeným už v názvu mi vytanula na mysli další reminiscence - před třičtvrtěstoletím měla Evropa taky jednoho štváče a kverulanta, který podrýval snahu politiků o udržení míru. Daladier, Chamberlain, Molotov a Ribentrop byli konstruktivní, uměli se domluvit, třeba i za cenu drobných ústupků a ztrát, jen ten Churchil pořád kalil vodu.

A když už jsem zmínil Churchila, tady je jeden jeho bonmot - zmíněný článek, stejně jako většina výroků skalních zastánců eurofederalizace se nese přesně v jeho duchu:
"Nemluvte o chybách. Ty budou mluvit samy za sebe"

... jen si myslím, že tady ten budoucí čas už není tak docela namístě...

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | pátek 10.2.2012 7:57 | karma článku: 26,17 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli