Bijte ty spratky podle normy…

… když už je musíte bít, radí nová příručka pro rodiče, kterou vydalo nakladatelství Huyer Education  ve spolupráci s úřadem vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Rodiče se tu dočtou, jak správně trestat potomka, aby si nemohl stěžovat, a aby trest měl žádoucí výchovný účinek. Na její tvorbě se podíleli přední odborníci z řady oborů, zejména z oboru psychologie, sociologie, trestního práva, šaríi, zoologie, masochismu a dalších.

„Je to takový stručný manuál výprasku,“ říká o příručce její spoluautorka Monika Šimůnková. „Takové to Jak bít a nezabít ve dvaceti osmi lekcích. Dočtete se tam nejen o správné technice bití, ale taky o tom, za co a jak trestat. Příručka obsahuje i jakýsi výpraskový sazebník, zatím jen stručný a provizorní, ale pracujeme na úplné verzi, která bude následně zakotvena do Evropského práva.“

Příručka mimo jiné striktně zakazuje bití dětí mladších pěti let. Tato hranice bude v dohledné době i uzákoněna. Zeptali jsme se paní zmocněnkyně, proč právě pět let.

„ Původně jsme navrhovali hranici podstatně vyšší – prvotní návrh byl šestnáct let, kdy už se dítě dokáže samo účinně bránit,“ odpověděla Šimůnková. „ Jenže na nátlak některých odborníků, kteří taky mají děti, byla hranice bitelnosti snížena na současných pět. Ale ještě jsme neřekli poslední slovo, ještě se to může změnit,“ dodala.

Bohatě ilustrovaná příručka je svým způsobem přelomové dílo. Čtenář se tu nejen dočte, jak správně přiložit ruku k dílu, ale na četných fotografiích vidí varující příklady toho, kam až může vést nepřiměřené bití. Současně uvádí názorné příklady, jak se obejít bez výprasku.
Pohrůžka useknutím pravé ruky v zápěstí je od sedmého roku dítěte daleko účinnější než vařečka, uvádí například v předmluvě k šesté kapitole známý pediatr a dětský psycholog Ahmed Bin Sýkora.

Příručka vznikla díky stomilionovém grantu EU, zbylých 80% nákladů bylo uhrazeno formou dotace z rozpočtu. Ovšem vydání příručky je jen první krůček na cestě k jednotnému evropskému systému výprasků, jehož základ vzniká právě u nás, na úřadu zmocněnkyně.
Ani úřad paní zmocněnkyně nespí na vavřínech. Vznikla při něm podsekce pro tělesné tresty, a samozřejmě i oddělení pro předcházení trestům. Připravuje se vydání další publikace s výmluvným názvem „Bít či nebít?“, jejímž cílem je omezit tělesné tresty jak jen to půjde. Čeká se jen na přiklepnutí dalšího grantu.

První vydání se na pultech knihkupectví dlouho neohřálo, a tak se hned dělá dotisk.
„ Zmizelo to dřív než knihy Jiřího a Petry Paroubkových,“ pochvaloval si majitel knihkupectví na Bělohorské, kde jsme se pokoušeli zakoupit aspoň jeden výtisk ke zhodnocení.
„ Kupovali to hlavně takoví ti chlápci v baloňácích, co se furt motaj kolem školy,“ dodal s trochu nechápavým výrazem.

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | neděle 4.3.2012 18:03 | karma článku: 28,52 | přečteno: 1919x